IZLOŽBA ŠUMANOVIĆEVIH DELA: Savin stub pod kupolom

M. A. K.

08. 05. 2019. u 20:41

Manifestacija u Galeriji Matice srpske u našem kulturnom centru u Parizu. Pred publikom skice za dekorisanje čuvenog restorana, slike i film o velikanu

ИЗЛОЖБА ШУМАНОВИЋЕВИХ ДЕЛА: Савин стуб под куполом

Foto Ministarstvo kulture, Radovi Save Šumanovića

DOK Galerija Matice srpske iz jedne privatne kolekcije nije pre šest godina otkrila skicu Save Šumanovića za oslikavanje stuba u pariskom restoranu La Coupole, nije bilo dokaza da je naš slikar ostavio trag u tom slavnom noćnom lokalu, osim svedočenja Aleksandra Deroka (tvrdio je da je Sava ukrasio čak devet stubova). Novosadska izložba, nastala povodom ovog otkrića, čiji je autor dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije, proširena s još 12 dela velikana iz Šida, biće predstavljena 17. maja u Kulturnom centru Srbije u francuskoj prestonici.

Postavka "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" fokusirana je na veze i uticaje između francuske i srpske kulture, kako u prošlosti tako i sada, a upriličena je povodom 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja, naglasila je Asja Drača Muntean, pomoćnik za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja, na konferenciji za štampu. U KIC Srbije u Parizu je, prema njenim rečima, prošle godine održano devet izložbi, sedam pozorišnih predstava, osam tribina, 12 muzičkih događaja i dva filmska programa, a cilj je da se naša kultura nametne probirljivoj francuskoj publici kvalitetnim sadržajima kakva je ova izložba, ili izložba posvećena Lubardi.

Pored pripremnih skica, s predstavama četiri ženske figure, izložbu će činiti i fotografije restorana La Coupole iz tridesetih godina 20. veka, replika stuba, kao i izbor Šumanovićevih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske. Među njima su aktovi, pejzaži, grupni portreti, koji ukazuju na tematska i stilska opredeljenja ovog slikara i njegov razvojni put tokom boravka u Parizu, naglasila je Tijana Palkovljević Bugarski, dodajući i da će se deo programa odvijati u samom restoranu La Coupole na Monparnasu, gde će se i deliti flajeri za ovu izložbu:

Foto Agence Roger Violet restoran La Coupole

- Pratiće je i film "Četiri karijatide" Igora Antića, novosadskog umetnika koji živi i radi u Parizu, posvećen Šumanoviću, za koji je muziku napisala, takođe Novosađanka, kompozitorka i profesorka Aleksandra Vrebalov, koja živi u Njujorku.

Na bliske i jake veze srpskih i francuskih umetnika dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka podsetio je i Vladimir Marinković iz Francuskog instituta, koji je pomogao da se realizuje postavka koja će biti otvorena do 31. avgusta.

KATALOG

IZLOŽBU će pratiti i katalog sa tekstovima na srpskom i francuskom jeziku. O Šumanoviću i njegovom radu u La Coupole i o istorijatu ovog pariskog lokala, tekstove su napisali Žan-Batist Kizen, dr Tijana Palkovljević Bugarski, Igor Antić i Žorž Vijo.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

drug Cabor!

09.05.2019. 09:03

lepo, lepo...da li ce te I ovu izlozbu naprasno skinuti ako se pojavi neki gost kojeg bi srpska umetnost uvredila..?