Najnovije vesti
Vesti Svet
SLEDI DEPORTACIJA Ruskinji Butini u novembru ističe zatvorska kazna

SLEDI DEPORTACIJA Ruskinji Butini u novembru ističe zatvorska kazna

Ruska državljanka Marija Butina koja trenutno izdržava zatvorsku kaznu u SAD zbog špijunaže biće puštena iz pritvora 5. novembra 2019. godine, saopštio je Američki federalni biro za zatvorske ustanove (BOP) dopisniku agencije TASS.

Marija Butina Foto: youtube
Marija Butina

"Njen datum otpuštanja je 5.novembar 2019." obavestio je Biro.

Zvaničnici su dodali i da do ovog trenutka ruska državljanka nije u nadležnosti BOP-a i da ostaje u pritvorskoj ustanovi u Aleksandriji, u saveznoj državi Virdžinija. Butina će biti deportovana u Rusiju odmah nakon što joj istekne kazna.

Sud u Vašingtonu je 26. aprila prihvatio predlog tužilaštva za izricanje zatvorske kazne Butini u trajanju od 18 meseci. Sudija Tanja Čutkan ignorisala je tada zahtev branilaca koji su tražili da Butina bude osuđena na kaznu jednaku onom periodu koji je već provela u pritvoru.

Marija Butina (30) uhapšena je 15. jula 2018. godine u Vašingtonu, neposredno pred Helsinški sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Donalda Trampa.

Butina se 13. decembra prošle godine izjasnila krivom za kršenje američkog zakona o stranim agentima koji deluju u zemlji i potpisala sporazum o priznanju krivice. Ona je u SAD došla na studije i prošlog proleća je stekla master diplomu na Američkom univerzitetu u Vašingtonu gde je studirala međunarodne odnose, podseća agencija.