Najnovije vesti
Vesti Svet
Pompeo: Naši posebni odnosi sa Britanijom će napredovati

Pompeo: Naši posebni odnosi sa Britanijom će napredovati

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je juče da će "poseban odnos" koji SAD imaju s Britanijom napredovati bez obzira šta se bude dešavalo s Bregzitom i uprkos razlikama koje dve države imaju oko Irana i učešća kineske kompanije "Huavej" u razvoju britanske komunikacijske 5G mreže.

Majk Pompeo Foto: US House of Representatives / Promo
Majk Pompeo

- Kroz sve moje razgovore i sa Džeremijem (britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant) i sa premijerkom Mej bilo je očigledno da "posebni odnosi" koje imamo nisu samo trajni, već da oni napreduju - rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim ministrom Hantom, prenosi Rojters.

Međutim, kako navodi Rojters, njegove izjave nisu prikrile nesuglasice između dva saveznika oko Irana i posebno kineske kompanije "Huavej", za koju je Britanija najavila da će joj dozvoliti ograničenu ulogu u izgradnji delova komunikacione mreže sledeće generacije uz korišćenje 5G tehnologije. Sjedinjene Države su Britaniji poručile da ne koriste opremu kompanije "Huavej" zbog bojazni da bi ona mogla biti sredstvo za kinesko špijuniranje, što su optužbe koje je "Huavej" kategorički odbio.

- Sjedinjene Države imaju obavezu da obezbede da mesta na kojima želimo da radimo, mesta na kojima se nalaze američke informacije, mesta važna za nacionalnu bezbednost funkcionišu u okviru pouzdanih mreža - rekao je juče Pompeo, pa dodao: "Što se tiče 5G, mi nastavljamo sa tehničkim diskusijama, a naši stavovi su veoma dobro poznati. Iz perspektive SAD, svaka zemlja ima suvereno pravo da donese svoju odluku o tome kako da se nosi sa tim izazovom."

Tereza Mej
Foto: julien warnand / EPA;
Tereza Mej

Dve zemlje se, takođe, nisu složile oko pristupa koji imaju u vezi Irana. Pompeo je juče nenajavljeno posetio Irak gde je izrazio zabrinutost za bezbednost SAD zbog rastućih tenzija sa Iranom. Američka vojska saopštila je u toku jučerašnjeg dana da će bombarderi B-52 biti među dodatnim snagama koje će poslati na Bliski istok kako bi se suprotstavile onome, za šta je Trampova administracija rekla da su, "jasne naznake" pretnji iz Irana upućenih Sjedinjenim Državama.

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je ranije da će Iran prestati da se pridržava određenih delova nuklearnog sporazuma iz 2015, a Pompeo je komentarišući ovu izjavu rekao novinarima da će SAD donositi odluke o tome kako da reaguju kada vide šta su konkretne iranske akcije.

Tim Morison, specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za oružje za masovno uništenje u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, rekao je juče na konferenciji za štampu da Vašington "nije završio" sa uvođenjem sankcija Iranu.

Donald Tramp
Foto: Yuri Gripas / EPA;
Donald Tramp

Tramp je povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma sa Iranom pre godinu dana, ali je britanski ministar Hant rekao juče da ovaj sporazum ostaje važno postignuće i pozvao Teheran da dobro i ozbiljno promisli pre nego ga prekrši. On je rekao da su se Britanija i Sjedinjene Države složile da Iranu nikada ne bi trebalo dozvoliti da poseduje nuklearno oružje, ali je imao drugačiji pristup kako da se to postigne.

Ranije juče Pompeo se sastao sa premijerkom Mej koja se tri godine bori sa političkom krizom zbog planiranog izlaska Britanije iz Evropske unije. I Bregzit ali i ponekad nepredvidivo nastupanje predsednika Trampa u svom mandatu zategnuli su odnose između SAD i njenog glavnog evropskog saveznika. Pompeo je nakon sastanaka izjavio da se Tramp raduje zvaničnoj poseti Britaniji i da je spreman da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa ovom zemljom odmah nakon Bregzita. Američki državni sekretar je došao juče u London na razgovore s premijerom Terezom Mej i ministrom spoljnih poslova Džeremijem Hantom mesec dana pre zvanične posete američkog predsednika Donalda Trampa za koju se veruje da će je verovatno pratiti brojne političke kontroverze i veliki ulični protesti, navodi agencija.