');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Rim kritikuje Evropsku komisiju zbog projekcija italijanskog deficita

Spor između Italije i Evropske komisije ponovo se zahuktao nakon što je italijanska vlada kritikovala ekonomske prognoze Evropske komisije, nazivajući ih "neprikladnim" i "netačnim".

Rim, Italija Foto: Pixabay / Promo
Rim, Italija

Evropska komisija je juče predstavila svoje najnovije ekonomske prognoze, u kojima se predviđa da će budžetski deficit Italije dostići 2,5 odsto BDP-a ove godine, da bi u 2020. godini porastao na 3,5 odsto. Ove prognoze sugerišu da Italija neće ispoštovati prethodno data obećanja Briselu, kojima se obavezala da budžetski deficit zemlje u 2019. godini neće premašiti 2,04 odsto, prenosi CNBC.

Istovremeno, procene Evropske komisije ukazuju i da bi Italija mogla da prekrši fiskalna pravila EU u 2020. godini, s obzirom da evropske zemlje ne bi smele da imaju deficit veći od 3,0 odsto. Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je u utorak da se ekonomske prognoze Komisije "čine neprikladnim" i da su odraz "predrasuda", javila je italijanska novinska agencija Ansa. Osim toga, Pokret pet zvezdica je saopštio da Evropska komisija pokušava da "politički našteti ovoj vladi korišćenjem lažnih procena".

Prema procenama Komisije, izvesne mere koje je predložila italijanska vlada neće biti dovoljne da neutrališu veći nivo potrošnje. Italijanski budžetski deficit za 2019. godinu bio je predmet žestokih rasprava između Rima i Brisela krajem prošle godine. Zvanični Rim je tada obećao Briselu da će smanjiti planove potrošnje za 2019. godinu, tako da deficit neće premašiti cilj od 2,04 odsto. U svojim jučerašnjim prognozama, EK je takođe objavila da će Italija, treća najveća ekonomija evrozone, biti najsporije rastuća ekonomija u EU u 2019. godini, sa skromnom stopom rasta od tek 0,1 odsto.