BBC vesti na srpskom

Trgovinski rat: Tramp kaže da Kina ne poštuje dogovor

Peking se protivi povećanju taksa na robu, iako se odnosi između SAD i Kine zaoštravaju.

BBC News 09.05.2019
Predsednik Sjedinjene Američke Države Donald Tramp
Getty Images
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp

Donald Tramp kaže da je Kina prekršila dogovor postignut u trgovinskim pregovorima, što će zaoštriti odnose Kine i SAD.

Iz Pekinga navode da će, ukoliko SAD podigne takse na kineske proizvode, biti primorani da uvedu kontramere.

Tramp je najavio da će u petak udvostručiti tarife na kinesku robu i to u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Uprkos tome, SAD i Kina imaju zakazan sastanak ove nedelje. Tramp je pre sastanka izjavio da kineske vlasti ne poštuju trgovinske pregovore.

„Oni su prekinuli razgovore...Oni to ne smeju da urade. Zato će platiti", rekao je Tramp svojim pristalicama na skupu koji je održan na Floridi.

Visoki funkcioner Trampove administracije Robert Latizer rekao je da se Kina povlači iz trgovinskih pregovora, ali da veruje da je dogovor sa Pekingom i dalje moguć.

Šta će se desiti u petak?

Latizer je u saopštenju najavio da će u petak biti podignute takse na električne proizvode, poput mašina, delova za automobile, kao i nameštaja koji dolazi iz Kine.

Prvobitno je bilo planirano da se takse na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara povećaju sa 10 na 25 odsto početkom godine, ali je odluka odložena kako bi pregovori između dve zemlje napredovali.

„Rasplamsavanje trgovinskih nesuglasica nije u interesu naroda Kine i SAD, ali i celog sveta", rekli su u kineskom ministarstvu trgovine.

U saopštenju ministarstva piše i da oni duboko žale što će morati, ukoliko SAD poveća takse, da uvedu neophodne kontramere.

Tramp je rekao da bi takse uskoro mogle biti povećane na robu u vrednosti od 325 milijardi dolara.

Obe strane su već uvele carine na robu vrednu milijarde dolara, čime su doveli u neizvesnost mnoge poslove i svetsku ekonomiju.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda kažu da zaoštravanje odnosa između SAD i Kine može biti jedan od faktora koji će značajno doprinosi slabljenju svetske trgovinske razmene.

(BBC News, 05.09.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Balkan, najnovije vesti »