');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

SAMIT U TIRANI U SENCI DVOGLAVOG ORLA Mediji o HLADNOM RUKOVANJU Vučića i Tačija, Albanci o ujedinjenju (FOTO, VIDEO)

U Tirani je počeo sastanak lidera Procesa Brdo-Brioni, na kome, između ostalih, učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je doputovao sinoć u Tiranu, u atmosferi napetosti koju je izazvala izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija da je sa albanskim premijerom Edijem Ramom, inače domaćinom regionalnog sastanka, razgovarao o ujedinjenju Albanaca, potpunom otvaranju granice između Albanije i Kosova, i pripajanju takozvane Preševske doline na jugu centralne Srbije.

tirana kombo drugi RAS Tanjug Zoran Mirkovic, Tanjug AP, EPA Malton Dibra Foto: Tanjug/ Zoran Mirković, Tanjug / AP, EPA/ Malton Dibra / RAS Srbija
tirana kombo drugi RAS Tanjug Zoran Mirkovic, Tanjug AP, EPA Malton Dibra

Na plenarnom sastanku Vučić je rekao da Srbija čini sve da se pridruži EU, ali da se ceo svet umešao u problem Srbije i Kosova.

- Počeli su da galame na nas, da nam govore šta da radimo. Ko ste vi da nam govorite šta da radimo? To je naš problem, problem Srba i Albanaca i mislim da nemamo pravu podršku EU - rekao je između ostalog Vučić.

On je naveo da je u Srbiji 50 odsto stanovništva za EU, a 45 odsto protiv.

Vučić je kazao i da su Beograd i Priština u ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rešenja kosovskog problema, i istakao da se rešenje neće postići za ko zna koliko godina.

„- To je loše po srpski i albanski narod, dva najveća naroda na Balkanu. Svi su nam govorili nemojte činiti ovo, nemojte ono, nemojte da menjate granice i slično, svako je gledao samo svoj interes, iako se radi o važnom pitanju za nas, a ne za bilo koga drugog“ - kazao je on.

Vučić je ukazao da je dijalog Beograda i Prištine zastao, i da se nada da neće trajati "doveka" dok se ne bude moglo tražiti rešenje. Prema njegovim rečima, svakako će biti potrebno mnogo vremena da se nadje rešenje za srpsko-albanske odnose.

Povodom najave kosovskog predsednika Hašima Tačija da će ubuduće na svim skupovima tražiti od Srbije priznavanje Kosova, uz tri opštine sa juga Srbije, Vučić kaže da od toga nema ništa.

- Da vam ja odmah kažem: pustite to, ljudi, ništa nema od toga. Niti su oni tako jaki, niti je Srbija tako slaba - rekao je Vučić.

Vučić u Tirani
Foto: Zoran Marković / Tanjug
Vučić u Tirani

Upitan šta na to kaže šefica evropske diplomatije, on navodi da su "oni vrlo nezadovoljni tim i da to ne mogu da razumeju".

- Nikad ne volim da se previše busam u prsa. Naša pozicija je teška i treba da razmišljamo o našoj poziciji, kako da gradimo mir i kako da unapređujemo našu ekonomiju - dodao je Vučić.

Kaže i da se juče čak u razgovoru sa Miloradom Dodikom u Tirani našalio povodom pretenzija Albanaca na tri opštine na jugu Srbije rekavši, ironično: "zašto samo tri opštine traže".

- Što ne tražite još nešto, malo vam je to - naveo je srpski predsednik.

Hladno rukovanje Vučića i Tačija

Gotovo svi albanski i prištinski mediji zabeležili su jutros rukovanje Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, pred početak Samita u Tirani, uz komentar da je bilo - hladno. Oni su se rukovali u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Vučić je, međutim, odbacio spekulacije da je njegovo rukovanje sa Tačijem mogući znak da se bliži dogovor o ukidanju taksi.

Tači i Vučić
Foto: Tanjug/AP
Tači i Vučić

- Rukovao sam se sa svima koje sam sreo, pa tako i sa Hašimom Tačijem, ali to nije bilo zvanično rukovanje - rekao je on, ali se složio sa komentarima medija da je rukovanje bilo "hladno".

Upitan zašto jedini nema fotografije sa inicijatorima samita procesa Brdo Brioni i predsednikom Albanije, i da li je to propust organizacije, Vučić je rekao da "nema pojma" i da se tim nije bavio.

- Svakog koga sretnem, rukujem se. Rukovao sam se i razgovarao sa Kolindom (Grabar Kitarović), rukovao sam se i razgovarao sa Borutom Pahorom - rekao je predsednik.

Predsednik Srbije rekao je danas da je bolje da se u regionu govori otvoreno, bez rukavica, ali u miru. Na pitanje novinara koliko je realno da tog dijaloga ima među susedima, on kaže:

- Pa, evo, danas smo razgovarali. Bolje da razgovaramo ovako, oštro, kao što je rekao Dodik, otvorenih karata, bez rukavica. Uvek je to poštenije nego kad jedni drugima gladimo ruku, a ispod ruke držimo oružje. Mnogo je bolje da imamo ovakve razgovore, teške, otvorene, neprijatne, ali da sve to radimo u miru i da dobro razumemo svi da nam je očuvanje stabilnosti od suštinskog značaja i interesa - naveo je.

Dodao je da su pogrešna očekivanja da će dijalog biti lak, kada se sve ovo vidi i čuje.

- Tu nema mogućnosti za lak dijalog - naveo je on.

"Šta briga Island i Maltu kako ćemo rešiti problem?"

On je istakao da kosovski problem ne može da se reši bez Srbije, da je to problem između Srba i Albanaca, i da nikakvom rešenju ne vode, niti mogu da vode skupovi na koje se pozivaju i oni kojih se to uopšte ne tiče.

- Što vi pozivate petsto njih svaki put kada se nešto tiče Srba i Albanaca? Šta briga onog na Islandu i na Malti kako ćemo mi da rešimo problem. Pozivate i pravite teatar od svega da biste našli deset svojih koji će da kažu da se sa nečim ne slažu, da bi imali apsolutno neslaganje po svim pitanjima. I šta ćemo sad? - rekao je Vučić u izjavi za medije.

Sve ovo, kako navodi, preneo je brojnim saogovornicima, uključujući i učesnike današnjeg sastanka, kao i da je ponovio da im je rekao da sad vide kako će rešiti kosovski problem.

- Mnoge zemjle u Evropi i u svetu nam drže lekcije. Oni su tu zbog svojih interesa i svojih unutrašnjih razloga. Nema problema, i danas sam im rekao, ajde da vidim sad kako ćete da rešite, pošto da ne može da se reši bez Srbije - naveo je predsednik Srbije, koji kaže da je to rekao i Tačiju, i da ga je upitao: "je l' si to sam smislio ili ti je neko pomogao?".

On, medjutim, ističe da to nije ni dobro, ni pametno, ni za jedne ni za druge.

- Mi moramo da pronalazimo rešenje. Srbi i Albanci će u narednih 200 godina biti dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu. Ako nećemo da uredimo odnose za narednih 200 godina, onda je to vrlo loše za sve nas - istakao je on, i naveo da je najlakše da se nađe razlog da budete protiv nečega.

Tači: Uključiti Ameriku

Tači je danas rekao da je dijalog Srbije i Kosovo važna tema, i da u komunikaciju u vezi sa rešavanjem tog pitanja mora da budu uključena Amerika.

- Bio sam iznenađen da SAD nisu konsultovane u vezi sa nedavnim sastankom u Berlinu. Mora se biti u komunikaciji sa SAD u vezi sa rešenjem sporazuma Srbije i Kosova - rekao je Tači na Samitu Brdo-Brioni.

On smatra da sporazum Srbije i Kosova treba doneti kao sporazum, kako kaže, "dve suverene zemlje", dodavši da nakon sastanka u Berlinu, očekuje da će odgovor kako dalje dobiti na predstojećem sastanku u Parizu.

On je kazao da je danas bilo nesuglasica u dijalogu između njega i predsednika Srbije i da su one nastale, kako kaže, "jer srpski predsednik negira zločine na KiM".

- Uslovljavanje nastavka dijaloga sa Beogradom ukidanjem taksi je nepravedno, a odluka o njihovom uvođenju bila je pravedna - rekao je Tači, preneli su albanski mediji.

Na pitanje da li su lideri iz Beograda i Prištine približili stavove o dijalogu, i može li se očekivati da taj proces bude nastavlje, albanski predsednik Iljir Meta rekao je sledeće:

- Ne znam da li je ovaj samit približio lidere Kosova i Srbije, ali znam da je atmosfera bila veoma pozitivna - naveo je on, dodavši da bi bilo dobro da je dijalog "završen juče, a ne danas ili sutra".

"Sa Dodikom sam štitio interese Srbije"

Vučić je danas, uoči početka Samita, razgovarao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem o aktuelnoj situaciji u regionu. On je kazao da je razgovori u Tirani nisu jednostavni i da se vode u složenom okruženju, ali da mu je bilo lakše jer je zajedno sa Dodikom štitio interese Srbije i Srpske.

Foto: Zoran Marković / Tanjug

- Meni je danas bilo lakše jer sam sa Dodikom, i mogli smo zajedno, leđa uz leđa da štitimo interese Srbije i Srpske i to smo činili, čini mi se na otvoreniji i relaksiraniji način nego što je to bilo ranije. Rekao sam i pre neko veče i danas, mnogi nisu naučili da ovako otvoreno, promišljeno i relaksirano govorimo o svemu - rekao je predsednik Srbije.

"Vunena vremena"

On je istakao da su pokrenute mnoge teme, da su se čule brojne konfrontacije, ali da je zadovoljan što su Dodik i on otvoreno govorili.

- Nije lak ni jednostavan dan. Jasno je da ne idemo u neke mirnije i lakše vode ali, šta možete, nekada dođu i ta, kako bi Gojko Đogo rekao "vunena vremena", i gledate kako svoj narod i svoju zemlju da zaštitite - istakao je Vučić, uz napomenu da su prištinski zvaničnici, "valjda misleći da su u Tirani kod kuće, pokušali da govore: nećemo na Kosmetu Republiku Srpsku", nećemo dve Nemačke, hoćemo Ameriku".

Vučić je naglasio da je Albancima jasno poručio da ovo nije teatar i da svom narodu ne pričaju bajke o ujedinjenju. Takođe, on je danas pozvao EU da, kada je reč o regionu, a posebno o srpsko-albanskim odnosima, pokaže više akcije i dela, a ne da se sve svodi na reči ohrabrenja.

Vučić je zahvalio predsednicima Hrvatske i Slovenije, Kolindi Grabar Kitarović i Borutu Pahoru, kao inicijatorima procesa Brdo-Brioni, ali pre svega predsedniku Poljske Andžeju Dudi, koji je gost samita, zbog njegove poruke da je Evropi potreban Zapadni Balkan i, naravno, da je Zapadnom Balkanu potrebna Evropa.

- To su vrlo ohrabrujuće reči, i hvala vam što ste ih izrekli na ovom samitu - poručio je Vučić.

Niko ne veruje u "lepe snove"

Konstatovao je da je činjenica da se suočavamo sa potpuno drugačijom situacijom unutar Evropske unije iako su se, kaže, čule izvanredne reči o budućnosti regiona od Pahora, Grabar Kitarović i od Andžeja Dude. Primetio je i da nema nikoga za stolom ko bi poverovao u "lepe snove", "jer se zna da nijedna od stvari koje je iznela Federika Mogerini, a koja je uložila mnogo napora i veliki trud, neće biti sprovedena u delo, počev od većeg broja poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, ali i otvaranja pregovaračkog procesa za Albaniju i Severnu Makedoniju, ili o vizne liberalizacije za Kosovo, što je predlog koji Beograd podržava, tek da znate".

Vučić u Tirani
Foto: Malton Dibra / EPA;
Vučić u Tirani

- To se neće dogoditi ni u junu ni u julu. I svi mi to znamo. Ništa se neće uraditi ni za Bosnu. Dobro, mi smo glupi, ali ne toliko. I svi znate da sam u pravu. Ljudi kažu: "Šta ti očekuješ?". Albanija je 90 odsto proevropska zemlja, a Srbija nije. Zato smo na ivici 50 odsto ljudi je za EU, 45 odsto protiv - konstatovao je Vučić.

On je podvukao da bi Srbija želela da vidi ohrabrujuće poruke od EU kada je reč o proširenju, ali ne samo poruke, već i dela, što se, primećuje, do sada nije dogodilo.

- Da li smo dobili stvarnu podršku EU, ne, nismo. Svi su vodili računa samo o sopstevnim interesima, svi. Ne, nemojte to da radite, ne menjajte granice, ne činite to, ne radite na taj način... - naveo je on, uz podsećanje da su "oni to već uradili pre 10, pre 20 godina i imali su pravo da urade".

On je dodao da je danas čuo ohrabrujuće vesti od Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović, ali da su svi svesni da se stvari menjaju kada to pitanje dođe do Brisela koji ima najveću moć, i koji je nezadovoljan rezultatima Srba i Albanaca.

„- Kao da su oni jedini sveci koji se okupljaju oko tog stola, a mi smo za njih đavoli ili demoni - konstatovao je predsednik Srbije.

Vučić je zatražio od EU i da se konkretno izjasni po pitanu članstva Srbije.

- Ako nas želite, recite - ok, želimo vas, uradite to i to. Ako nas ne želite i to je ok, recite - ne zelimo vas i sami ćemo britnuti o sebi i preživeti - poručio je Vučić.

Predsednik je, takođe, podsetio da srpski narod danas obeležava dva važna datuma - Dan pobede i Dan Evrope.

- Pobedili smo fašizam pre 74 godine. Stradali smo mnogo u Prvom i Drugom svetskom ratu i bili na pravoj strani istrorije, i jedna smo među prvih pet nacija koje su dale najveći broj žrtava - rekao je on.

Tači zbog Dodika nije bio na zajedničkom ručku

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači otkazao je danas učešće na zajedničkom ručku lidera zapadnog Balkana posle završetka Samita Brdo-Brioni u Tirani, a razlog je, kako se navodi, prisustvo predsednika Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na tom ručku.

Kako prenose prištinski mediji, Tači je dok se pozdravljao s predsednikom Aleksandrom Vučićem ignorisao Dodika koji je bio u društvu Vučića i nije mu pružio ruku, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Istovremeno, on je kritikovao predsednika Albanije Iljira Metu zbog toga što je uopšte pozvao Dodika na sastanak predsednika država zapadnog Balkana.

Lideri Zapadnog Balkana za punu integraciju u EU

Lideri Zapadnog Balkana, okupljeni na dvodnevnom samitu procesa Brdo-Brioni u Tirani potpisali su danas deklaraciju kojom pozivaju Evropsku uniju da proširenje na zapadni Balkan postane "pitanje geopolitickog značaja", prenela je slovenačka agencija STA.

"EU treba da ima u vidu da je puna itegracija Zapadnog Balkana u evropski sistem vrednosti pođednako značajan faktor kao i stabilnost Evrope upošte", ističe se u deklaraciji.

To, međutim, "ne isključuje obavezu zemalja kandidata da primene standarde koje je postavila Evropska unija za zemlje koje traže punopravno članstvo", navodi se u dokumentu.

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je na konferenciji za novinare da proširenje na Zapadni Balkan verovatno neće biti prioritet naredne Evropske komisije.

"Zato moramo da učinimo region atraktivnijim za ostale članice EU", rekao je Pahor, dodajući da sve zemlje u regionu treba da budu pozvane da se pridruže Uniji. To bi, prema njegovim rečima, olakšalo rešavanje problema i otvorenih pitanja medu zemljama Zapadnog Balkana.

Pahor je na konferenciji za novinare najavio da će naredni samit biti održan u Sloveniji, verovatno sredinom novembra. On i Grabar Kitarović su pozvali generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da prisustvuje tom skupu.

Dodik: Šta da smo mi održali sastanak o ujedinjenju?

Dodik je danas izjavio da su on i predsednik Srbije mogli da održe sastanak o nacionalnom ujedinjenju kao albanski premijer Edi Rama i kosovski predsednik Hašim Tači uoči samita Brdo-Brioni u Tirani, i upitao kako bi međunarodna zajednica tada reagovala.

On je rekao da Republika Srpska vodi računa o tome da se Srbiji ne pogoršava situacija i da dodatno ne doliva "ulje na vatru". Kazao je i da Tačijeve i Ramine izjave o otvaranju granica i nacionalnom ujedinjenju Albanaca, niko ne reaguje.

- Video sam da pored integracije Kosova i Albanije traže i Preševsku dolinu (na jugu centralne Srbije). Još je samo falilo da traže i Kaliforniju da im se pridruži - rekao je Dodik.

Dodao je da RS podržava Srbiju u pogledu pregovora sa Prištinom i da BiH, zahvaljujući RS, nije ni priznala nezavisnost Kosova. Govoreći o protestima u Tirani koji su organizovani protiv njega i predsednika Srbije, on je rekao da su ih organizovali ljudi sa Kosova.

- Ne pridajem tome posebnu pažnju. Mi smo ovde da pokušamo razgovarati o važnim temama za Balkan u okviru procesa Brdo-Brioni koji se organizuje zadnjih godina. Verujem da to neće biti uobičajena priča i pozivanje na univerzalne vrednosti, nego da će postaviti stvari na drugačiji način - zaključio je Dodik.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Foto: Promo
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Domaćin skupa, albanski predsjednik Iljir Meta sinoć je priredio radnu večeru kojoj su prisustvovali Dodik, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i visoki predstavnik EU Federika Mogerini.

Prethodno se Dodik sastao sa Metom. Na sastanku je naglašeno da je potrebno uspostaviti bolje odnose i saradnju između dve zemlje, i da je turizam jedna od oblasti gde se može razviti poseban oblik saradnje BiH i Albanije. Sagovornici su se založili za otvaranje ambasada u Sarajevu i Tirani.