Najnovije vesti
Vesti Politika
"TI, HAŠIME, ZAVISIŠ OD NAS" Oštro obraćanje Vučića u Tirani: Ne dam da formiraš RS u Srbiji, a to je Kosovo

"TI, HAŠIME, ZAVISIŠ OD NAS" Oštro obraćanje Vučića u Tirani: Ne dam da formiraš RS u Srbiji, a to je Kosovo

Ti Hašime zavisiš od nas. Neće to tako da ide, molim te da mi razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš - rekao je danas na zajedničkom sastanku, u okviru Samita Brdo-Brioni u Tirani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

Tirana, Brdo Brioni, Proces, Samit, Aleksandar Vučić Foto: Zoran Mirković / Tanjug
Tirana, Brdo Brioni, Proces, Samit, Aleksandar Vučić

Tači je, naime, sinoć uočin samita sa albanskim premijerom Edijem Ramom, inače domaćinom regionalnog sastanka, razgovarao o ujedinjenju Albanaca, potpunom otvaranju granice između Albanije i Kosova, i pripajanju takozvane Preševske doline na jugu centralne Srbije. I na Samitu u Berlinu protekle nedelje, Tači je po istom principu "vrteo ploču" o pripajanju Preševske doline Kosovu.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači
Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Hašim Tači

Na plenarnom sastanku u Tirani, kome prisustvuju lideri zemalja Zapadnog Balkana, ali i visoka predstavnica EU i posrednica u "zamrlom" dijalogu Beograda i Prištine Federika Mogerini, Vučić je rekao i da nije "govorio i modelima" za rešavanje kosovskog pitanja, te da mu je dosta da sluša "šta Hašim hoće".

- Nikad nisam govorio o modelima, a dosta mi je da slušam šta Hašim hoće, a šta neće. Ti Hašime zavisiš od nas. Neće to tako da ide, molim te da mi razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš. Hoćeš ja da ti kažem šta ja neću? - upitao je Vučić i dodao:

- Koja će to Amerika da ugura u međunarodne insitucije? Probao si sa Kolindom (Grabar Kitarović), Borutom (Pahorom) nisi uspeo. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Nisam nikada govorio o rešenjima, već o postizanju dogovora. Ako može super, ako ne, preživećemo - naveo je on.

Vučić je dodao i da se nada da će "imati pameti".

- Molim da Republiku Srpsku ne pominješ bez preke potrebe, znam zašto to govoriš - jer Amerikanci neće RS. Ja mogu da kažem da ja tebi ne dam da formiraš RS u Srbiji, a to je Kosovo. Mnoga teška rešenja sam izgurao, molim da se urazumite. Zamisli da sam ja govorio ono što ste ti i (Edi) Rama juče u Tirani? Ili Kolinda danas? O ujedinjenju. Samo malo stanite, sve razumem, ali stanite. Ako dođemo do rešenja - super, ako ne, valjda ćemo imati pameti da sačuvamo mir - poručio je Vučić.

Samit u Tirani
Foto: Zoran Marković / Tanjug
Samit u Tirani

Uoči početka Samita, Vučić je jutros razgovarao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem o aktuelnoj situaciji u regionu.

Domaćin skupa, albanski predsjednik Iljir Meta sinoć je priredio radnu večeru kojoj su prisustvovali Dodik, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i visoki predstavnik EU Federika Mogerini.

Prethodno se Dodik sastao sa Metom. Na sastanku je naglašeno da je potrebno uspostaviti bolje odnose i saradnju između dve zemlje, i da je turizam jedna od oblasti gde se može razviti poseban oblik saradnje BiH i Albanije. Sagovornici su se založili za otvaranje ambasada u Sarajevu i Tirani.