Najnovije vesti
Vesti Beograd
"UKLETI" GRADSKI AUTOBUSI Udes na Zvezdari je samo jedna u seriji nesreća u kojima su učestvovala vozila ISTOG PROIZVOĐAČA

"UKLETI" GRADSKI AUTOBUSI Udes na Zvezdari je samo jedna u seriji nesreća u kojima su učestvovala vozila ISTOG PROIZVOĐAČA

Nesreća koja se dogodila juče na Zvezdari, blizu okretnice u Ustaničkoj ulici kada je autobus gradskog prevoza na liniji 20 naglo i nekontrolisano ubrzao, a zatim pokupio "jugića" i zakucao se u kuću, samo je jedan u nizu sličnih incidenata!

autobus kombo nesrece Foto: Blic / RAS Srbija
autobus kombo nesrece

Ono što je za sve njih zajedničko je da se radilo o autobusima iste marke i istog modela! Reč je, naime, o vozilima turske firme "Temsa", model "Avenue", koja su skoro potpuno nova pošto su u pogon konzorcijuma privatnih prevoznika, konkretno "Arive", stigla u oktobru prošle godine i još su pod garancijom!

Dramatične slike sa Slavije u oktobru 2018.
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Dramatične slike sa Slavije u oktobru 2018.

Iako nikad zvanično nije potvrđeno, vozači ne samo zaposleni u ovoj firmi, nego i šire, tvrde da je uzrok ovih, ali i nekih drugih nesreća koje su se dogodile na beogradskim ulicama, a u kojima su učestvovala vozila gradskog prevoza - ibertura ili iberturaža.

- Autobus je "poludeo", dobio je iberturažu, a to nije prvi slučaj sa ovim autobusima. Ja lično nisam ranije imao takav problem, ali moje kolege jesu jedno sedam-osam puta - rekao je vozač Dragoslav K. posle jučerašnje nesreće.

Posle dolaska "Temsinih" autobusa prošle jeseni, prvi incident koji je zabeležen dogodio se u Mirijevu, srećom bez težih posledica. Međutim, samo par nedelja kasnije vozač autobusa je izgubio kontrolu na Slaviji, zakucao se punom brzinom u banderu i tek pukim čudom je preživeo. Konačno, danas je opet viđen slučaj "pomahnitalog autobusa" i to sa "Temsom" u glavnoj ulozi.

Ono što još više zabrinjava su priče da je ovakvih incidenata, sa istim turskim autobusima, bilo mnogo više.

- Kada imate povećan broj incidenata sa određenom markom i serijom autobusa, naravno da bi trebalo da se preduzmu mere i ispitaju da li postoje nedostaci vezani za njih. To nije ništa neobično. I najvećim svetskim proizvođačima se dešava da povuku seriju sa tržišta ili da su vlasnici pozvani na otklanjanje nedostataka - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Vozači koji svakog dana prevoze stotine hiljada Beograđana, skoro su jedinstveni u stavu da je do nesreća dolazilo zbog iberture.

Ibertura je specifična situacija kada dođe do probijanja motornog ulja u cilindar, i motor kreće da troši ulje umesto dizela, ali to ne mora biti jedina mogućnost. Okanović objašnjava da postoje i druge opcije.

- Ibertura se obično vezuje za starije modele vozila i ne mora biti samo to u pitanju. Može biti i greška u vezi sa elektronikom - objašnjava Okanović i dodaje da su zabeleženi slučajevi gde su vozači uspeli da iskontrolišu situaciju i spreče nesreću.

Kako kaže Okanović, "ukoliko se dokaže da su autobusi fabrički neispravni, trebalo bi biti povučeni sa ulica dok se kvar ne otkloni".

Autobus prošao sve preglede

Na drugoj strani u Konzorcijumu privatnih prevoznika tvrde da je autobus bio potpuno ispravan.

Autobus ušao direktno u prodavnicu
Foto: Blic / RAS Srbija
Autobus ušao direktno u prodavnicu

- Vozilo je 2018. godište i prošlo je sve tehničke preglede, kako šestomesečni u februaru, tako i svakodnevne. Vozač je iskusan, zaposlen nekoliko godina, i sa njim nije nikada bilo problema - rekao je za "Blic" Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika i dodao da su njihovi predstavnici bili na licu mesta, i u kontaktu su sa povređenima.