Najnovije vesti
Komentar Politika
Haradinaj ponovo preti: "Mi postojimo, Kosovo je nezavisno. Srbija to mora da razume, ŠTO PRE - TO BOLJE"

Haradinaj ponovo preti: "Mi postojimo, Kosovo je nezavisno. Srbija to mora da razume, ŠTO PRE - TO BOLJE"

Beogradu je potrebna hrabrost da ide napred, a ne samo da čuva sopstvene interese, kaže premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj.

Ramuš Haradinaj RAS Foto: RAS Srbija
Ramuš Haradinaj RAS

- Neko mora da ima tu hrabrost i da prizna realnost. Mi postojimo, Kosovo postoji, ono je nezavisna i suverena država. I za Srbiju je takođe bitno da to razume, što pre to bolje - rekao je Haradinaj za Radio "Dojče vele".

On kaže da očekuje da će se na predstojećem sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Parizu razgovarati o elementima mogućeg dogovora o priznanju kosovske nezavisnosti.

Na konstataciju da je njegov "partner u dijalogu" predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i pitanje ima li nekoga na političkoj sceni Srbje s kim bi radije pregovarao, Haradinaj kaže:

- Nemam taj izbor, to odlučuje srpski narod i ja poštujem odluku. Ali, nadam se da će onaj ko predstavlja srpski narod imati hrabrosti da ide napred, a ne samo da čuva sopstvene interese - naveo je on.

Samit u Berlinu
Foto: screenshot
Samit u Berlinu

Upitan kakav dogovor u Parizu očekuje kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže, "da „dok je on na funkciji neće biti priznanja Kosova u ovim granicama"“, a istovremeno, i dalje su na snazi kosovske takse, Haradinaj kaže da Priština dijalog ne uslovljava.

- Ako Srbija nije spremna, mi ćemo da sačekamo - kaže on.