Bregu: Ekonomije Zapadnog Balkana ne mogu mnogo ako nisu ujedinjene 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Sarajevu da ekonomije Zapadnog Balkana treba da se okrenu regionalnoj saradnji jer je reč o malim tržištima koja podeljena ne mogu mnogo da postignu.

„Ekonomije Zapadnog Balkana ujedinjene su potrebom i osećajem hitnosti, kao i svešću da postoji jasan razlog zbog kojeg se regioni u svetu udružuju. Podeljeni ne možemo mnogo, jer smo mala tržišta. Zajedno, međutim, možemo biti interesantno tržište. Zato treba da se okrenemo regionalnoj saradnji, jer upravo time održavamo stabilnost, saradnju i mir u regionu“, rekla je Bregu na na godišnjem sastanku i poslovnom forumu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Bregu je kazala da u prilog tome govore i rezultati ovogodišnjeg izdanja Balkanskog barometra, istraživanja mišljenja javnosti i privrednika koje sprovodi RCC.

„Po prvi put u poslednje četiri godine više od polovine građana iz regiona, njih 56 odsto, veruje da bi evropska integracija poboljšala njihov život. Međutim, jos je važnije to što je 70 odsto onih koji smatraju da bi se to brže ostvarilo regionalnom saradnjom“, navela je generalna sekretarka RCC.

Ona je dodala da Evropska unija „preobražava stvarnost“ Zapadnog Balkana, bez obzira da li se ulaže u infrastrukturu ili međuljudske odnose i povezanost.

Govoreći o ekonomskoj situaciji i trenutnoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu, Bregu je kazala da je izvoz u proteklih deset godina povećan za 142 odsto i da je Evropa prva na listi i dodala da je situacija slična i u pogledu priliva stranih investicija, koje imaju uzlazni trend, a većina ih dolazi iz EU.

Godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a na temu „Povezivanje ekonomija do snažnijeg rasta“ održan je od 7. do 9. maja u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari