');
Biznis Vesti
Dolazak nemačkog MTU šansa kakvu srpsko VAZDUHOPLOVSTVO nije imalo 30 godina

Dolazak nemačkog MTU šansa kakvu srpsko VAZDUHOPLOVSTVO nije imalo 30 godina

Dolazak kompanije MTU najpozitivnija je vest za srpsko vazduhoplovstvo u poslednjih 30 godina, ocenjuje u autorskom tekstu Petar Vojinović, urednik specijalizovanog portala za vazduhoplovstvo Tango six.

vucic MTU kombo LOGO foto Instagram buducnostsrbijeav Foto: RAS Srbija
vucic MTU kombo LOGO foto Instagram buducnostsrbijeav

Prema njegovoj oceni, ako sve prođe kako treba i kako je najavljeno, domaća vazduhoplovna industrija za nekoliko godina može izgledati dosta drugačije zbog otvaranja servisnog centra nemačke kompanije "MTU Aero Engines".

Memorandum o razumevanju koji je parafiran najavljuje plan MTU da u Srbiji u prvoj fazi izgradi postrojenje gde će biti zaposleno 400-500 tehničara i inženjera. Po tom planu do 2022. ovaj kapacitet biće adekvatan za 400.000 sati remonta godišnje.

Foto: screenshot

Kako dodaje Vojinović, u 15 glavnih MRO centara (maintenance, repair and overhaul, održavanje, popravka i obnova, prim. aut.) ove kompanije, godišnje uđe preko 30 tipova avionskih motora, poseduju preko 400 patenata, a nijedan motor velikih proizvođača, kao što su "Prat end Vitni" ili "Dženeral elektrik", ne može bez njih.

- U MRO biznisu održavanje i reparacija motora smatraju se najprofitabilnijim segmentom. To je jedna od specijalnosti MTU, zbog čega im treba visokokvalifikovana radna snaga koja će često moći da inovira te reparacije i projektuje nove tehnologije. Sve će to najverovatnije raditi u Srbiji - navodi Vojinović na portalu.

Ako se sve bude odigralo kako je najavljeno, navodi Vojinović, MTU pogon u našoj zemlji osvajaće tehnologiju, obrazovne institucije u oblasti vazduhoplovstva mogu proširiti i usavršiti svoje profile i možemo lobirati kod drugih kompanija da otvore ispostave u Srbiji.

- Postojeći (vazduhoplovni) obrazovni sistem Srbije nije adekvatno usklađen sa potrebama tržišta. Jaz između iskusnih radnika i početnika je ogroman, suočavamo se i sa jednim od najvećih odliva mozgova u Evropi. Zato su i predsednik države i predstavnik MTU više puta pomenuli termin "klaster". Kada MTU postane jak igrač u Srbiji, može doprinositi promociji lokalnih kompanija, izlagati ih na sajmovima i konferencijama kao dobre strane investicione lokacije i pre svega inicirati reformu i poboljšanje obrazovnog sistema. Opasnost da MTU pokupi većinu kvalifikovanog kadra je realna. Stoga će svima biti u interesu da se mladi obuče i zaposle brže - navodi Vojinović na portalu.