Ko će štititi osiguranike posle ukidanja zaštitnika pacijenata

Zaštitinici prava zdravstvenih osiguranika preseljeni su iz Domova zdravlja i Bolnica u filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ova odluka važi sa početkom primene novog zakona o zdravstvenom osiguranju. Na ovaj način, kako tvrde u Fondu, biće olakšano građanima da ostvare svoja prava.

Za pacijente koji zakazuju preglede u Domovima zdravlja i bolnicama, najvažnije je da budu adekvatno pregledani i da ne čekaju dugo ispred lekarskih ordinacija.

 

"Jednom sam bila bolesna sa temperaturom, onda skinem temperaturu kući, dođem ovde, nemam temperaturu. Nisu hteli da me prime i tako sam se sama kući malo duže lečila."

"Ja pozovem kol centar, međutim tu je uvek zauzeto i ja sve preko Beograda zakazujem."

"Ono ima propusta uvek, i kod nas i kod njih", kažu neki od anketiranih pacijenata.

U pirotskom Domu zdravlja smatraju da su zaštitinici prava pacijenata iz oblasti zdravstvenog osiguranja do sada preklapali ingerencije sa zaštitinikom iz domena zdravstvene zaštite.

"Lekari i medicinske sestre, odnosno ostalo zdravstveno osoblje i dalje profesionalno izvršavaju svoj posao sa punom odgovornošću, tako da mislim da se to neće osetiti uopšte u našem radu", kaže dr Rihard Šnele, zamenik direktora Doma zdravlja Pirot.

Zaštitinik prava pacijenata za primarnu zdravstvenu zaštitu sada se nalazi u gradskoj upravi i tu pacijenti mogu da podnesu prigovore, ukoliko su nezadovoljni pruženim uslugama

"Primamo stranke, njihove izjave, saslušavamo, pokušavamo da kontaktiranjem nadležne zdravstvene ustanove taj problem rešimo", navodi Saša Igić, zaštitnik prava pacijenata.

U Republičkom Fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da izmeštanjem zaštitnika iz zdravstvenih ustanova, građanima će biti lakše i dobijaće kvalitetnije usluge.

"Pored toga i oni građani koji ne mogu da odu do ispostve filijale, fizički, koja je najbliža njihovom mestu stanovanja, mogu sada da pozovu preko kol centra i da dobiju informaciju u tom momentu ili u roku od 24 sata", objašnjava dr Sanja Radojević Skodrić, direktorka RFZO.

Podaci pokazuju da se osiguranici najčešće obraćaju zaštitiniku prava zbog primedbi na ponašanje zdravstvenih radnika. Kol centar RFZO daje odgovore odmah i većina slučajeva se reši pre podnošenja prijava osiguranika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво