Kako žive mladi Preševa

Po starosti stanovnika, Preševo je jedno od najmlađih mesta u Srbiji. Kada završe srednju školu, mladi Srbi i Albanci studiraju u okolnim gradovima ili u inostranstvu. A imaju iste probleme - teško se zapošljavaju, nedostaje im više kulturnih sadržaja i često razmišljaju o odlasku. Razvoj industrijske zone, ulaganje u obrazovanje i projekte, smatraju u Opštini, zadržaće mlade u Preševu.

Jedno od najčešćih mesta susreta mladih u Preševu je tržni centar, a tu su i pretežno zaposleni mladi. Jedan od 80-oro radnika je Ivica Nastić. Četiri godine radi u kuhinji.

"Završio sam za kuvara, posao naravno nije lak, ali meni nije teško jer volim taj posao. Za sad sam ovde, za dalje ne znam, zavisi od posao", kaže Ivica Nastić, kuvar.

"Mi smo porodična firma, radimo tri generacije. Mlada generacija razmišlja, voli da izađe van zemlje, verovatno su u Evropi bolji uslovi za posao, život", kaže Faton Sulejmani, direktor Privrednog društva Metal VM" Preševo.

Posle završene srednje škole, mladi biraju fakultete u Nišu, Beogradu, Prištini, Tirani ili traže posao u trgovini, ugostiteljstvu, ređe u privredi. Najizraženija privredna grana je građevinarstvo, gde mladi uglavnom sezonski rade. U preduzeću za proizvodnju metalnih konstrukcija i kotlova, radnici su stariji od 50 godina, jedan od mlađih je Mentor Ibraimi.

"Nije težak posao, pomažemo jedni drugima. Iako je to metalska struka, čovek može da se navikne ako želi", kaže Mentor Ibraimi, radnik.

Posle nezaposlenosti, migracija stanovništva je najveći problem i u Preševu. Prema podacima lokalne samouprave 13 hiljada ljudi, ili 25 odsto od ukupnog broja stanovnika, privremeno radi u inostranstvu. Oživljavanje industrijske zone u kojoj su sada dva investitora, vide kao razvojnu šansu.

"To su prilike koje želimo da ostvarimo, prilike i za mlade Albance, i za mlade Srbe u Preševu. I ne samo ovde, jer naš ekonomski razvoj uticaće i na Vranje, Leskovac, Trgovište, i dovešće mlade da rade", navodi Šćiprim Arifi, predsednik Opštine Preševo.

Starosna struktura zaposlenih u opštinskoj upravi promenila se za prethodne tri godine. U administraciji je zaposleno 30-oro radnika od 20 do 25 godina. Milan Stošić radi u matičnoj službi, gde se poslednjih godina beleži veći broj upisa:

"Za 2019. godinu je 90 upisa bilo, znači da ima upisa i dece iz inostranstva, i deca koja su rođena u vanbolničkom porodilištu u Preševu."

Prošle godine upisano je 357-oro dece, a sklopljena su 334 braka u Preševu. Od početka ove godine venčalo se 114 parova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво