Gojković s Kosačevim: Dan pobede dodatno jača veze Srbije i Rusije 1Foto: BETA PHOTO/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas u Beogradu, u razgovoru s predsednikom Odbora za spoljne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantinom Kosačevim, da današnji dan, Dan pobede, i drugi značajni datumi u odnosima dve države dodatno jačaju veze Srbije i Rusije i dva naroda.

Gojković se danas sastala sa Kosačevim i sa predsednikom Grupe prijateljstva sa Srbijom u gornjem domu ruskog parlamenta Valerijem Rjazanskim, koji u Beogradu borave povodom obeležavanja 74. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i održavanja manifestacije „Besmrtni puk“, saopštio je kabinet predsednice srpskog parlamenta.

Kosačev je rekao da je Dan pobede izuzetno značajan praznik pošto je zahvaljujući pobedi nad nacizmom čovečanstvo dobilo mogućnost da se razvija slobodno i da ima dobre međunarodne odnose zasnovane na povelji UN, i ukazao na značaj očuvanja međunarodnog prava i poštovanja rezolucija SB UN, navodi se u saopštenju.

„Narodi Srbije i Rusije su pobednici u Drugom svetskom ratu. Danas smo ovde jer želimo da budemo zajedno sa bliskim i prijateljskim srpskim narodom i da proslavimo Dan pobede“, kazao je Kosačev.

Gojković je navela da je Srbija uvek bila na pravoj strani, da je dale ogromne žrtve u borbi protiv fašizma i nacizma, za slobodu Srbije i Evrope, i dodala da se ne sme dozvoliti revizija istorije kako se takva stradanja ne bi ponovila, navodi se u saopštenju.

Gojković je rekla, kako se navodi, da je Beograd zahvalan Rusiji što nikada nije glasala protiv interesa Srbije i na razumevanju i podršci po pitanju Kosova. Ponovila je da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji i da u međunarodnim parlamentarnim forumima neće glasati protiv interesa ruske delegacije.

Kosačev je kazao da je Savet Federacije doneo „Izjavu o dvadesetogodišnjici početka vojne operacije NATO protiv SRJ“, i pozvao članice NATO da priznaju da je to bila „tragična greška, gora od zločina“, dodaje se u saopštenju.

Gojković i Kosačev su ukazali da je izuzetno dobra i razvijena međuparlamentarna saradnja važan segment ukupnih odnosa dve države i saglasili se o značaju dalje saradnje na svim parlamentarnim nivoima, kao i stalnih delegacija, posebno u Interparlamentarnoj uniji, PS Saveta Evrope i drugim međunarodnim parlamentarnim organizacijama, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, ukazali na značaj održavanja 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu u oktobru ove godine, a Gojković je navela da očekuje učešće ruske delegacije na najvišem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari