Najnovije vesti
Vesti Svet
SAD i Velika Britanija pozdravile presudu za aferu "Državni udar"

SAD i Velika Britanija pozdravile presudu za aferu "Državni udar"

Ambasade SAD i Velike Britanije pozdravile su presudu optuženima u slučaju "Državni udar", koju je danas izrekao Viši sud u Podgorici.

Demokratski front: Milan Knežević, Andrija Mandić i Nebojša Medojević Foto: Facebook / screenshot
Demokratski front: Milan Knežević, Andrija Mandić i Nebojša Medojević

Iz Ambasade SAD je poručeno da je ova presuda od istorijskog značaja za vladavinu prava u Crnoj Gori.

"Sud je proglasio 14 ljudi krivima za neuspeli državni udar, uključujući i dva zvaničnika ruskog GRU-a. Transparentno i otvoreno suđenje je bitan korak napred za vladavinu prava koje šalje snažnu poruku o nedopustljivosti pokušaja da se podrije demokratija", navedeno je na zvaničnom tviteru američke ambasade.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant rekao je da je presuda dvojici ruskih obaveštajnih oficira, zbog neuspelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, još jedan primer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju.

"Rusija je velika zemlja i mora postojati bolji put od ovog", naveo je Hant, a na svom tviteru, prenela je Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori.

U slučaju pokušaja terorizma na dan izbora 2016. danas su izrečene presude optuženima među kojima su i dvojica političkih lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Oni su osuđeni na po pet godina zatvora.