TIRANA – Lideri Zapadnog Balkana, okupljeni na dvodnevnom samitu procesa Brdo-Brioni u Tirani potpisali su danas deklaraciju kojom pozivaju Evropsku uniju da proširenje na zapadni Balkan postane “pitanje geopolitickog značaja”, prenela je slovenačka agencija STA.

“EU treba da iima u vidu da je puna itegracija Zapadnog Balkana u evropski sistem vrednosti pođednako značajan faktor kao i stabilnost Evrope upošte”, ističe se u deklaraciji.

To, međutim, “ne isključuje obavezu zemalja kandidata da primene standarde koje je postavila Evropska unija za zemlje koje traže punopravno članstvo”, navodi se u dokumentu.

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je na konferenciji za novinare da proširenje na Zapadni Balkan verovatno neće biti prioritet naredne Evropske komisije.

“Zato moramo da ucinimo region atraktivnijim za ostale članice EU”, rekao je Pahor, dodajući da sve zemlje u regionu treba da budu pozvane da se pridruže Uniji. To bi, prema njegovim rečima, olakšalo rešavanje problema i otvorenih pitanja medu zemljama Zapadnog Balkana.

Pahor je na konferenciji za novinare najavio da će naredni samit biti održan u Sloveniji, verovatno sredinom novembra. On i Grabar Kitarović su pozvali generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da prisustvuje tom skupu.

Na samitu u Tirani ucestvovali su i specijalni gosti: visoki predstavnik EU za spoljne poslove Federika Mogerini i predsednik Poljske Andržej Duda, koji će biti domaćin samita Berlinskog procesa u julu.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP