Izložba Da se ne zaboravi u Domu Vojske Srbije do 8. juna

Beta 09.05.2019

U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena je izložba "Da se ne zaboravi" autora Milena Čuljića povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju, saopšteno je večeras iz Ministarstva odbrane.

Izložba koju, u saradnji sa Medija centrom "Odbrana", realizuje Klub generala i admirala Srbije sadrži radove više od 90 fotoreportera, nastalih u proleće 1999. godine i donosi svedočenje o strahotama rata, nedužnim ljudskim žrtvama, razorenim kućama i mostovima, putevima i fabrikama.

Pozdravljajući prisutne u ime Medija centra "Odbrana" načelnica Galerije Jelena Knežević istakla je da je priređivač, želeći da na autentičan način prikaže posledice NATO agresije i herojsku odbranu vojske i naroda, izložbu postavio u sedam tematskih celina: agresija na Srbiju, odbrana otadžbine, žrtve agresije, ekološke posledice, protesti građana kod nas i u svetu, život pod NATO bombama i posledice agresije koje i danas traju.

Prema rečima novinara i publiciste, pukovnika u penziji Zvonimira Pešića, izložba je velika i još nedovoljno ispričana priča o stravičnoj agresiji protiv male, suverene zemlje koja nije pristala na kapitulaciju.

"Bio je to eksperiment uživo, koji je po mnogo čemu imao fašistička obeležja, bio je to primer svima onima koji dižu glavu i izražavaju nepokornost prema svetskim moćnicima i njihovoj želji da vladaju planetom", rekao je Pešić, a prenosi se u saopštenju Ministarstva.

On je rekao da poseban naglasak izložbe predstavlja deo o ekološkoj katastrofi – ekocidu, podsećajući da je tokom rata često upotrebljavana municija sa osiromašenim uranijumom, koji i dalje ubija.

Otvarajući izložbu autor, akademski slikar Milen Čuljić istakao je da posebna zahvalnost za realizaciju izložbe pripada fotorepoterima, koji su u to vreme snimali u teškim uslovima, rizikujući svoje živote i da budu ozračeni, i time ostavili Srbiji da svedoči i da pamti kroz ove fotografije.

Izložba "Da se ne zaboravi" prvi put je postavljena u Sava Centru povodom obeležavanja desetogodišnjice NATO agresije, a nakon deset godina postala je neka vrsta pokretnog, memorijalnog centra. Za deset godina predstavljena je u više gradova u Srbiji i Crnoj Gori, a nedavno je postavljena u Rimu i Bratislavi.

Posetioci Male galerije Doma Vojske Srbije postavku će moći da pogledaju do 8 juna.

(Beta, 05.09.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »