Киша стала, Сава расте, насипи спремни

Киша која је падала скоро непрекидно два дана скоро је сасвим престала.
padavine, Tanjug
Фото: Tanjug

Ипак, и поред тога што се сунце пробија кроз облаке, Србија није изашла из кишног периода и хладног времена, упозоравају метеоролози. Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода Србије, сутра ће бити променљиво облачно и топлије, на северу суво, у осталим крајевима местимично с кишом и локалним пљусковима са грмљавином. За викенд углавном сунчано и још топлије. У недељу крајем дана наоблачење са запада које ће увече и током ноћи условити кишу и локалне пљускове са грмљавином. Од понедељка променљиво с локалном појавом кише и пљускова са грмљавином и температуром у мањем паду.

Србија је данас спремнија и безбеднија да се суочи с елементарним непогодама, изјавио је  директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић на годишњицу поплава у Србији 2014. године.

- Небезбедна и неспремна, али безбеднија и спремнија свакако него 2014. године - рекао је Благојевић за ТВ Прва и нагласио да је у протеклих пет година урађен велики посао на плану превенције, да су обновљени бројни постојећи објекти на водотоковима, али и да су изграђени нови.

- Опредељено је око 100 милиона евра, и од тога је половина уложена у изградњу потпуно нових објеката, а половина у обнову и јачање постојеће инфраструктуре - нагласио је Благојевић и подсетио на то да су урађене нове обалоутврде, ојачани и повишени насипи, изграђени нови насипи, појачане и изграђене нове бране, нови мобилни системи за заштиту од плављења.

- Када говоримо о превентивној инфраструктури, она би данас била један од важних фактора мањег ризика чак и када би се поновиле поплаве. Штета би била свакако, јер су то биле катастрофалне поплаве, али би штета била мања - појаснио је Благојевић.


У Бањалуци укинута ванредна ситуација

Бањалучки Штаб за ванредне ситуације са градоначелником Игором Радојичићем на челу укинуо је ванредну ситуацију због знатне стабилизације водостаја река Врбас и Врбања у шест бањалучких насеља. Према одлуци Штаба, овом одлуком повучена је и одлука о обустављању наставе у школама и вртићима. Цивилној заштити је наложен појачан надзор у насељима уз корита Врбање и Врбаса, будући да се у акумулацију Хидроелектране „Бочац“ још бележи значајан прилив воде због обилних падавина, али, како се процењује, без значајнијег подизања водостоја ових река.


Према његовим речима, систем сада потпуно другачије функционише, другачија је и боља комуникација и координација свих актера који су укључени у реаговање. Поплаве су, подсетио је, 2014. године затекле Србију јер није имала систем који је спреман да одговори на огромне потребе људи које су настале успед поплава.

Упитан шта доноси нови Закон о управљању ризиком од елемантарних непогода, он је рекао да су дефинисане све активности које надлежни органи морају да спроведу у циљу превенције и јачања капацитета за превенцију.

- Постоји обавеза израде процене ризика и израде плана смањења ризика за сваку локалну самоуправу. На системски начин се уређује цела област и када је реч управљању ризиком и управљању ванредним ситуацијама - закључио је Благојевић.

Иначе, водостаји на Млави, Пеку и Тимоку до данас су у порасту и крећу се изнад границе редовне одбране од поплава. Водостаји на Сави ће наредна три дана бити у порасту са превазилажењем границе редовне одбране од поплава код Шапца данас и приближавањем граници ванредне одбране од поплава сутра и прекосутра, кажу у РХМЗ.

Водостај Дунава је у мањем порасту и стагнацији са тенденцијом пораста наредна три дана. Водостај Тисе је у мањем опадању са тенденцијом мањег опадања наредна три дана. Водостај Саве је у умереном порасту са тенденцијом већег пораста наредна три дана. Водостај Велике Мораве је у порасту са тенденцијом пораста наредни дан. Срећом водостај на Дунаву, Тиси и Великој Морави је у домену средње ниских, док је  на Сави у домену средње високих вредности за мај.

Мање реке и сливови у Србији углавном су у стагнацији и опадању, а та тенденција биће и наредних дана. У порасту су само Млава, Пек, Бели и Црни Тимок, Топлица, Јабланица и Ветерница, у стагнацији су Расина, Пуста, Црница, Лепеница, Ресава, Кубршница, Јасеница, Тамнава и Јадар, а у опадању Колбара, Уб и Љиг. До петка РХМЗ прогнозира да ће све ове реке и сливови бити у опадању.

Хидролошка ситуација у појединим деловима Босне и Херцеговине и Хрватске и даље је ванредна због високог водостаја Уне, Сане и Коране. Како преносе медији из Републике Српске, тамошња Цивилна заштита фокусирана је на слив Уне и Сане, које су тренутно изнад коте ванредне одбране од поплаве.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести