Dostupni linkovi

Skupština Kosova raspravlja o ratnim zločinima


Skupština Kosova, ilustrativna fotografija
Skupština Kosova, ilustrativna fotografija

Skupština Kosova danas na plenarnoj sednici razmatra nekoliko tačaka koje se tiču ratnih zločina na Kosovu.

Razmatraće se predlog rezolucije o „genocidu, zločinu protiv čovečnosti i ratnim zločinima bivšeg režima države Srbije, počinjenih na Kosovu“. Takođe, predviđeno je formiranje Državne komisije za osnivanje Tribunala o „počinjenom srpskom genocidu na Kosovu“, te odluka o izgradnji „Muzeja genodica“ i Memorijala proterivanja. Takođe se očekuje da će se utvrditi „Dan genocida“.

Inicijator za formiranje tribunala je predsednik Skupštine, istovremeno i predsednik vladajuće Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji.

Kako je prethodno izjavio, zločinima “genocidnih razmera” nije se sudilo, stoga je jedan ovakav sud neophodan.

„Kosovo traži pravdu za svoje ubijene, masakrirane i zlostavljane građane. Ne prihvata ni ćutnju, ni poricanje. I ta pravda će se desiti. Srbija će odgovarati za te žrtve. Naša poruka kriminalcima, onima koji poriču zločine, kukavicama koji se i dalje kreću slobodno po Srbiji jeste: ‘Uhvatićemo vas sve i sve ćemo vas zatvoriti’“, kazao je on početkom maja.

Kako je izjavio, Kosovo ove godine obeležava 20 godina “od 186 masakara, ubistava 11.840 odraslih i 1.396 dece koja su se dogodili na Kosovu".

XS
SM
MD
LG