Adrovca ipak neće saslušati

J. D. LjUTIĆ

16. 05. 2019. u 12:08

Na suđenju za pokušaj ubistva Milana Beka Viši sud odlučio da odustane od verovatno ključnog svedoka. Naši pravosudni organi tvrde da su "nerealni uslovi" za uzimanje njegovog iskaza u švajcarskoj

Адровца ипак неће саслушати

Milan Beko
Foto: N. Skenderija

NA suđenju za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014, odnosno pomaganje u ovom krivičnom delu, Viši sud u Beogradu odlučio je da neće putem video-linka saslušavati Ivana Adrovca. On u švajcarskom zatvoru služi kaznu od 14 godina zbog više pljački zlatara u Zapadnoj Evropi, a razlog odustajanja od njegovog iskaza su - "nerealni uslovi"!?

Proces protiv optuženih Aleksandra Zdravkovića i Maje Adrovac, supruge Ivana Adrovca, održan je u zgradi Specijalnog suda zbog tehničkih uslova za uzimanje izjave putem video-linka. Iako su advokati odbrane insistirali da Ivan treba da bude saslušan, tim pre jer se njegovo ime često pominjalo u ovom postupku, predsedavajući veća sudija Marina Anđelković je, nakon odlučivanja o ovom predlogu, obrazložila zašto se od toga odustalo:



Pročitajte još - Slučaj Beko - iz početka


- Smatram da nema svrhe da ponovo od švajcarskih vlasti tražimo saslušanje Ivana Adrovca i da to treba staviti van snage - rekla je sudija. - Koliko shvatam, oni imaju otpor, traže da potpišemo nekakve izjave da ne smemo da obaveštavamo javnost o svedočenju, a naš postupak je javan. Takođe, zahtevaju da se ne snima saslušanje i da mi ne vodimo zapisnik, već da ga oni vode. Prosto, nemoguće je da to prihvatimo i nije u skladu sa našim ZKP-om. Vrhunac je što zahtevaju i da im dostavimo katalog pitanja i da od njega ne odstupamo, što nije moguće. Ne vidim način da ovo izvedemo i mislim da su nas "otkačili".

Advokati odbrane do kraja su insistirali da je neophodno da se prvo definiše status Ivana Adrovca, jer uopšte ne znamo da li je osumnjičeni ili svedok.

- Sada smatram da je njegovo saslušanje neophodno, jer je uveden u predmet - rekao je advokat Momčilo Minić.

Dalibor Katančević, drugi branilac Adrovčeve, podsetio je da je veštak za telekomunikacije rekao da su ona i njen muž pričali o atentatu na Beka, i da se on zato mora saslušati kako bi se razrešilo šta se zaista dogodilo.

- Ivan Adrovac je rekao da želi da svedoči, i verujemo da bi odgovarao na sva pitanja - rekao je Katančević.

Ivan Adrovac ,uviđaj posle pokušaja ubistva foto P.Mitić

Osim ovoga, sud je odbio i predlog odbrane za ponovno DNK veštačenje, smatrajući to nepotrebnim.

Branilac Maje Adrovac, advokat Momčilo Minić, tražio je od suda da ponovo razmotri predlog o rekonstrukciji događaja, koji je kako tvrdi, odbrana predložila još na pripremnom ročištu. Međutim, sud tvrdi da takvog predloga nije bilo, te da će eventualno, na sledećem pretresu, razmotriti sve zahteve.


USKORO ZAVRŠNE REČI?

SUDIJA Marina Anđelković najavila je i da bi 27. juna, za kad je zakazan naredni pretres, moglo da se krene i sa završnim rečima pred izricanje presude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije