16. maj  2019. 17.48  →  23.32 | Izvor: RTV

Priština: Usvojena rezolucija o "Genocidu Srbije na Kosovu"

GRAČANICA -

Skupština privremenih institucija u Prištini usvojila je večeras rezoluciju o navodnom genocidu Srbije tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine.

video icon

Prema rečima predstavnika parlamenta u Prištini Bilala Šarifija, rezolucija je usvojena povodom obeležavanja 20. godišnjice navodnih zločina na Kosovu, kada je, kako je rekao, "proterano milion Albanaca i ubijeno oko 12.000 civila svih nacionalnosti, uglavnom Albanaca".

kosovo,, skupstina,, kosovska, skupstina

U rezoluciji su, između ostalog, pomenuta mesta na kojima su srpske snage počinile zločine, naveo je Šarifi, prenosi "Koha ditore".

"Srpske snage su 1999. godine izvršile preko 100 masakara na Kosovu, dok su na nekim mestima spalile žive ljude, kao u Brezniku, Mitrovicu, Podujevu, Đakovici...Tokom rata na Kosovu 1998-1999, bilo je seksualnog nasilja nad 20.000 ljudi na Kosovu", rekao je Šarifi.

Za rezoluciju je glasalo svih 79 prisutnih poslanika. Sednici nisu prisustvovali srpski poslanici.

Drecun: Rezolucija zatvara vrata za nastavak razgovora

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je večeras da usvajanje rezolucije o navodnom genocidu Srbije na Kosovu u Prištini predstavlja izrazito neprijateljski potez prema srpskom narodu i Beogradu kojim se zatvaraju vrata za nastavak razgovora.

"Pregovori se ne mogu graditi na ovakvoj brutalnoj kampanji laži, na optužbama čime se zapravo na najviši nivo podižu tenzije između Srba i Albanaca, ali se i radikalizuje albanska zajednica i njena mržnja usmerava prema srpskom narodu", rekao je Drecun za Tanjug.

Drecun je konstatovao i da najnoviji potez prištinskih vlasti o usvajanju rezolucije predstavlja čistu propagandu, ali i taktiku da se skrene pažnja sa zločina koje su oni počinili.

Odalović: Rezolucija o genocidu ne doprinosi budućim odnosima

Predsednik Komisije za nestale na Kosovu i Metohiji Veljko Odalović ocenio je da je usvajanje rezolucije o "genocidu Srbije na Kosovu" besmisleno i da takvi potezi Prištine ne doprinose pomirenju, dijalogu i budućim odnosima.

"Odluka Prištine da usvoji rezoluciju je loša, ali ne za nas već za one koji su je doneli, jer šalju poruku koje nema utemeljenje", rekao je Odalović za Tanjug i dodao da će svako ko pročita definiciju reči genocid shvatiti da nije Srbija nešto učinila, već da je srpski narod žrtva.

Srpskoj vojsci podvalili silovanje iz Iraka?

Fotografija koju je poslanica vladajućeg DPK Fljora Brovina pokazala danas u prištinskom parlamentu i koja, prema njenim tvrdnjama, predstavlja dokaz slučaja u kojem su pripadnici srpskih snaga navodno silovali jednu Albanku, najverovatnije uopšte nije napravljena na Kosovu već u Iraku, objavio je prištinski sajt Telegrafi.

Posle pretrage na Guglu, Telegrafi je došao do zaključka da fotografija koju je Brovina pokazala otkriva sumnje da nema nikakve veze sa sukobima na Kosovu, već se odnosi na zločine počinjene u Iraku.

Tvrdila je i da je fotografija pronađena na filmu u fotoaparatu jednog pripadnika srpskih snaga.

U međuvremenu, došlo je do oštrih osuda poslanika i predstavnika civilnog društva, koji su kritikovali Brovinu zbog neetičkog objavljivanja slike žrtve seksualnog nasilja, koja je, prema rečima Brovine, živa.        

Telegrafi dodaje da nije uspeo da stupi u kontakt sa Brovinom.

Odalović je poručio da sa takvim porukama nema budućnosti, i dodao da je vrlo neprijatno iznenađen inicijativom Kadrija Veseljija.

"Nadam se da će se pojaviti novije i zdravije snage koje će uz podršku onih koji su decenijama odlučivali o sudbini srpskog i albanskog naroda dozvati pameti one koji šalju takve poruke", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, sve te najave i odluke prištinskog parlamenta služe da bi se izbalansirali unutrašnji politički odnosi.

"Takve odluke su besmislene i ne rešavaju ništa, ne donose i ne doprinose pomirenju, dijalogu i budućim odnosima", kazao je on.

Samo onaj ko ima, naveo je Odalović, autistično gledište može da razmišlja na taj način.

Odalović je izrazio žaljenje što u Prištini ne postoje zreli političari koji će pomoći da idemo u susret novim odnosima, i otvaranju zajedničkih tema.

Dodao je da kada bi pričao kakvi su zločini počinjeni nad Srbima, koliko ih je proterano, šta su sve posledice progona Srba i srpske države sa KiM, onda bi trebalo da "okrenemo temu i pitamo one druge da li su svesni odgovornosti za ono što su radili".

Odalović je istakao da bi bilo dobro da Specijalno tužilaštvo za zločine "OVK" što pre procesuira osumnjičene i na taj način Albancima, koji su taoci onih koji šalju takve provokativne i teške poruke, objasne šta se stvarno dogodilo.

Srodne vesti