Vesti

0

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o "genocidu Srbije na Kosovu"

Autor: AP

Izvor: Beta

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o "genocidu Srbije na Kosovu"

Izvor: Foto: Beta / Armenija Zajmi Besevic

 

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su rezoluciju o "genocidu, zločinu protiv čovečnosti i ratnih zločina bivšeg režima srpske države, počinjenih na Kosovu".

Kako se navodi, za rezoluciju je glasalo 79 poslanika, bez glasova protiv, a sednici nisu prisustvovali poslanici srpske zajednice.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji prethodno je od članova komisije koji su radili na izradi rezolucije tražio da se ponovo sastanu i da usaglase tekst.

Nakon usvajanja rezolucije o genocidu, poslanici su počeli raspravu o formiranje državne komisije za osnivanje "Tribunala o počinjenom srpskom genocidu na Kosovu".

 

Skupština Kosova: Političke partije podržavaju predlog rezolucije o genocidu

Predsednik privremene parlamentarne komisije Biljal Šerifi izjavio je danas da su svi članovi te komisije jednoglasno usvojili tekst rezolucije Skupštine Kosova o genocidu, zločinu protiv čovečnosti i ratnih zločina, koje je izvršio bivši režim srpske države.

Predlog rezolucije je ispred Demokratskog saveza Kosova podržao poslanik Armend Zemaj, koji je rekao da je cilj Srbije da se rasformiraju političke i socijalne institucije Kosova.

Poslanik Demokratske partije Kosova Mrgim Luštaku je rekao da Srbija treba da prizna genocid koji je izvršila na Kosovu.

"Danas imamo pred sobom predlog rezolucije koja se bavi najstrašnijim zločinom koji je izvršen na Kosovu. U tekstu rezolucije su uzeti u obzir svi najznačajniji međunarodni dokumenti, koji se odnose na ljudska prava", rekao je poslanik Samoopredelenja Sami Kurteši.

Poslanik Socijaldemokratske inicijative Zafir Beriša je kazao da je ovo "mali korak ka lečenju velike rane" i da je u nekoliko stranica rezolucije nemoguće predstaviti sve što se dogodilo na Kosovu.

Skupština će danas, pored rezolucije, razmotriti i Odluku o formiranju "Državne komisije za osnivanje Tribunala o počinjenom srpskom genocidu na Kosovu", Odluke o izgradnji Muzeja genocida, kod bivše ciglane i o izgradnji Memorijala proterivanja, kod Železničke stanice u Prištini.

Posebna tačka dnevnog reda je utvrđivanje datuma obeležavanja, kako se navodi, "genocida Srbije" na Kosovu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR