Afirmacija baleta i modernih igara 1Foto: S. Župljanin

Početak realizacije projekta „Karavan igre“ najavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u Novom Pazaru. Iz ovog grada i kreće ovogodišnji „Karavan“.

Desetodnevno učenje klasičnog baleta i modernih igara počinje 10. juna.

Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za umetničku igru koja realizuje projekat, rekla je da će „Karavan igre“ ove godine biti realizovan od juna do decembra u deset gradova i opština i u svakom će se zadržati po deset dana. Prvi su Novi Pazar, Raška i Banja Koviljača, a onda slede Šabac, Negotin, Smederevo, Vršac, Vranje i Kragujevac.

– U projekat je uključeno oko 80 ljudi, tu su pedagozi, koreografi, umetnici, baletski igrači, deca iz baletskih škola iz Beograda, Pančeva, Milana i Rima… Osim klasičnog baleta i modernih igara, učiće se brejkdens i hip-hop – rekla je Jung i dodala da je ambicija ovog projekta da postane deo obrazovnog sistema, ali i da pruži mogućnost deci koja uče balet i baletskim igračima da izađu iz svojih škola i sala. Istakla je da će do 20. juna u Novom Pazaru biti organizovano i prikazivanje brojnih filmova, izložba fotografija i da će se „uživati u radionicama sa decom i mladima“.

Jung je naglasila da je krajnji cilj osnivanje dva isturena odeljenja baletske škole Nacionalne fondacije u opštinama gde postoji interesovanje, a obuhvaćene su ovim projektom..

Za prvaka Baleta Narodnog pozorišta Jovana Veselinovića važno je kod „Karavana igre“ da se „deci predstavi ceo razvojni put umetnika“.

– Idemo svuda gde deca nemaju priliku da vide balet, osim u Beogradu i Novom Sadu. Bitno je da se balet širi u Srbiji – naglasio je Veselinović i najavio predstavu „Pariski život“ iz Italije i „Gala koncert“ – varijacije najboljih predstava klasičnog baleta.

Podršku realizaciji ovog projekta dali su novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i šefica kabineta predsednika opštine Raška Maja Vujanac. Ove dve lokalne samouprave izdvajaju značajna sredstva iz svojih budžeta za kulturne sadržaje, a posebno za one namenjene mladima i razvoju njihovih talenata.

Projekat „Karavan igre“ podržavaju Art mentor fondacija iz Lucerna i lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari