TRAMP PONOVO OSUO BRITANCIMA: Tereza Mej je katastrofa, a Derok pompezna budala

I. STANOJEVIĆ

09. 07. 2019. u 20:47

Da je ozbiljno mislio kad je rekao da Kim Derok više "nije igrač" za njegovu administraciju, Donald Tramp je dokazao istog dana

ТРАМП ПОНОВО ОСУО БРИТАНЦИМА: Тереза Меј је катастрофа, а Дерок помпезна будала

Donald Tramp / Foto Tanjug-AP

NOVE strele odapeo je u utorak šef Bele kuće Donald Tramp prema Dauning stritu broj 10. Iako je prvobitno izjavio da se više neće baviti slučajem britanskog ambasadora u SAD Kima Deroka (65), čije su diplomatske depeše procurile u javnost, otkrivši ocenu da je "administracija SAD nesposobna i disfunkcionalna i da je mala verovatnoća da će se poboljšati", Tramp, ipak, nije odoleo. Britansku premijerku Terezu Mej u utorak je nazvao "katastrofom", a Deroka, "pompeznom budalom".

Tramp je Deroka opisao kao "vrlo glupog tipa", nametnutog SAD i na "Tviteru" zabeležio: "Čudan ambasador kog nam je Velika Britanija utrapila nije neko kim smo oduševljeni, veoma glup tip". Američki predsednik je izjavio da "više neće da ima nikakva posla sa Derokom".

- On bi trebalo da razgovara sa svojom zemljom i premijerkom o njihovim propalim pregovorima o "bregzitu", a ne da ne bude uznemiren mojom kritikom o tome kako je to loše izvedeno - kazao je Tramp. - Rekao sam Mejovoj kako da se uradi taj posao, ali ona je radila na svoj ludi način - nije bila u stanju da to uradi. Katastrofa! Ne poznajem ambasadora, ali su mi rekli da je budala. Dobra vest je što će London uskoro imati novog premijera. Uživao sam u poseti Britaniji prošlog meseca, ali me je najviše impresionirala britanska kraljica Elizabeta Druga.

Usledio je odgovor iz Londona: "Ser Kim i dalje ima punu podršku premijerke. On ostaje na funkciji i nastavlja da obavlja svoje dužnosti". A potom je stigao i novi pokušaj smirivanja strasti.

Kim Derok / Foto Tanjug


- Jasno smo rekli Vašingtonu da je ovo curenje informacija za žaljenje - kazao je portparol Vlade. - Objavljeni delovi ne oslikavaju bliskost odnosa i poštovanje koje u Britaniji gajimo prema tim odnosima. Istovremeno, istakli smo koliko je važno da ambasadori imaju mogućnost da iznesu iskrene procene o političkom životu u zemljama u kojima su raspoređeni. London ima specijalnu i čvrstu vezu sa SAD, zasnovanu na dugoj istoriji i odbrani zajedničkih vrednosti, i to će i dalje biti slučaj.

OTKAZAN SURET

DA je ozbiljno mislio kad je rekao da Kim Derok više "nije igrač" za njegovu administraciju, Donald Tramp je dokazao istog dana. Planirani susret Deroka sa Ivankom Tramp, ćerkom šefa Bele kuće i njenom višom savetnicom, otkazan je u poslednji čas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)