Britanski ambasador koji je zavadio Belu kuću i London, odlučio da se povuče

I. S.

10. 07. 2019. u 21:17

Pljuštale su uvrede iz Bele kuće, dok je britanska premijerka Tereza Mej nastojala da smiri situaciju

Британски амбасадор који је завадио Белу кућу и Лондон, одлучио да се повуче

Kim Derok ,Donald Tramp foto AP

OSTAVKA Kima Deroka (65), britanskog ambasadora u SAD, epilog je višednevne svađe Vašingtona i Londona. Pošto je procurio sadržaj diplomatske depeše u kojoj je Derok ocrnio administraciju američkog ambasadora Donalda Trampa, zategnutost između dve zemlje rasla je kao grudva snega. Pljuštale su uvrede iz Bele kuće, dok je britanska premijerka Tereza Mej nastojala da smiri situaciju.

U dokumentima koje je nedavno objavio "Mejl on sandej", Derok izražava sumnju da će američka administracija postati "suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna".

U obrazloženju svoje ostavke, dojučerašnji ambasador kaže da je želeo da stavi tačku na spekulacije, kao i da je curenje teksta depeše učinilo obavljanje njegovog delikatnog posla nemogućim.

- Od curenja zvaničnih dokumenata iz ove ambasade bilo je mnogo spekulisanja o mojoj funkciji i trajanju mog mandata ambasadora - naveo je Derok. - Želim sve to da okončam. Trenutna situacija me sprečava da obavljam svoj posao onako kako što bih želeo, tako da je najbolji put rešavanja ovog problema imenovanje novog ambasadora.

Kao jedan od najiskusnijih diplomata koje je London imao u trenutku Trampove pobede na izborima, Derok je imenovan za ambasadora u SAD januara 2016.

Mejova je izjavila da je "ovo za veliko žaljenje", ali i da i činjenica da je Kim smatrao da mora da podnese ostavku govori o njegovoj profesionalnosti i lojalnosti.

- Ser Kim je Velikoj Britaniji služio časno i mi mu dugujemo ogromnu zahvalnost - dodala je premijerka.


Zgrada rezidencije britanske ambasade u Vašingtonu Foto AP

Favorit za naslednika britanske premijerke Tereze Mej Boris Džonson, koji gaji dobre odnose sa Trampom, izjavio je u sredu da je Derok sjajan diplomata, ali ga u više navrata u TV debati u utorak uveče nije podržao u sukobu sa američkim predsednikom. Džonson smatra da je curenjem diplomatskih depeša učinjena velika šteta državnim službenicima, koji, kako kaže, daju nepristrasne savete ministrima.

RASPAD KRALjEVSTVA ZBOG "BREGZITA"?

U SLUČAJU "bregzita" bez sporazuma, postoji realan rizik od raspada Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu bi sve četiri nacije krenule svojim putem - piše "Fajnenšel tajms", koji navodi da nije reč o novinarskoj proceni, već o dokumentu predstavljenom britanskoj vladi. Dejvid Lidington, neformalni zamenik Tereze Mej, izvestio je članove kabineta o tom istraživanju. Upozorio je da Pokret za nezavisnost u Škotskoj predstavlja "značajan i urgentan politički izazov", koji bi narastao ako bi Škotska nacionalna stranka obezbedila većinu na izborima 2021. Ako Škotska nije iznenađenje, Vels jeste jer se smatrao uporištem zajedništva. Ali sada, u Velsu raste utisak da vlada nije podržala ključne industrije i da se situacija menja. Upozoravajući na uticaj "bregzita" na Severnu Irsku, Lidington je ukazao na zahteve za "glasanje o granici", koje bi moglo da dovede do ujedinjenja Irske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kralj

11.07.2019. 09:33

Stici ce ih pravda. Trajace neko vreme a onda ce svima kinezi iskakati iz frizidera. To ce takodje trajati neko vreme a onda ce masine preuzeti sve. Za preostale ljude zivot ce biti lep kao nekada, u skladu sa prirodom posebno jer masine nemaju interese u prirodi. Dobrodosli u buducnost.