Vesti

Jaguar Land Rover dobio 500 miliona funti „na zajam“ od britanske vlade!

Pozajmica je namenjena za razvoj električnih vozila

Jaguar I-Pace
1.29KPregleda

Kompanija Jaguar Land Rover dobila je pozajmicu u iznosu od 500 miliona futni od britanske vlade. Ta pozajmica je namenjena ubrzanju razvoja električnih automobila.   

Jaguar Land Rover - Jaguar I-Pace

Naime, tokom sastanka sa predstavnicima industrije, premijerka Velike Britanije, Tereza Mej, rekla je da će Jaguar Land Rover dobiti pozajmicu u iznos od 500 milona funti od vlade. Takođe, očekuje se još 125 milona evra od komericjalnih sredstava, prenosi magazin Guardian.

Britanski proizvođač automobila je nedavno objavio planove o proizvodnji nove linije električnih automobila. Ta vozila će se proizvoditi u postrojenju u Birmingemu. U ta vozila ubraja se i sledeća generacija modela XJ, koja će biti potpuno električna.

Nova vozila kompanije Jaguar Land Rover će biti bazirana na MLA platformi. Ona će imati bateriju kapaciteta do 90,2 kWh, što znači da će sa jednim punjenjem moći da pređu do 470 kilometara. Plug-in hibridni modeli će imati baterije od 13,1 kWh i autonomiju od 50 kilometara sa jednim punjenjem.

Naime, najveži proizvođač automobila u velikoj Britaniji će veći deo ovog novca uložiti u fabriku. Plan je da svi modeli iz game imaju i elektrifikovanu varijantu do 2020. godine. U fabrici će biti izgrađen i novi centar za sklapanje baterija koji će postati operativan od 2020. godine. Kapacitet će biti oko 150.000 jedinca godišnje.

Jaguar Land Rover - Jaguar I-Pace

Ova investicija u Jaguar Land Rover će sačuvati najmanje 2.500 radnih mesta. To su svakako dobre vesti, posebno za kompaniju koja je ranije najavila da će morati da ugasi 4.500 radnih mesta na globalnom nivou.

Tereza Mej se sastala sa čellnim ljudima kompanija Jaguar Land Rover, Ford, BMW, Nissan i PSA grupacije. Na tom sastanku im je saopštila da je vlada odlučila da se posveti tome da na putevima Velike Britanije bude što veći broj električnih vozila. Zbog toga će se instalirati i punjači za električna vozila širom zemlje.

Jaguar Land Rover - Jaguar I-Pace

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery