Забрањено купање на плажи у Дубровнику због квалитета воде

ДУБРОВНИК: Инспекција за заштиту околине забранила је купање на плажи Доње Чело на острву Колочеп код Дубровника, због незадовољавајућих микробиолошких параметара, преноси Индекс.хр
d
Фото: pixabay.com

.Инспекција је јуче извршила инспекцијски надзор у Дубровнику поводом пријаве и достављених извештаја Завода за јавно здравље Дубровачко-неретванске жупаније о испитивању на тој плажи.

Након анализе, на прилазу плажи је постављено званично обавештење да је купање забрањено.

“Све анализе мора у раздобљу од 10. до 15. јула оцењене су као "незадовољавајуће”, односно утврђеноо је да микробиолошки параметри прекорачују граничне вредности за оцену ”задовољавајуће” према Уредби о квалитету мора за купање, па је Инспекција наредила Граду Дубровнику постављање званичног обавештења о забрани купања на плажи Доње Чело”, наводи се у саопштењу.

То је већ трећа дубровачка плажа која је ове туристичке сезоне затворена због изненадног онечишћења фекалним водама. 

На плажи Сребрено у Жупи дубровачкој 26. јуна је анализом мора утврђено да резултати анализе прелазе граничне вредности за ешерихију коли, а 27. и 28. јуна је утврђен престанак загађења.

Након тога је 6. јула фекалним водама из система одвода онечишћена плажа дубровачког хотела Либертас Риос, када је утрврђено да су пређене граничне вредности према параметру бактерија.

Уз плажу Сребрено, где је море било краткотрајно онечишћено, највишем стандарду нису одговарали резултати на још шест жупанијских плажа, наводи Индекс.хр.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести