Od Niške banje osta samo - topla voda

D. Alihodžić

22. 07. 2019. u 15:54

Zašto se Niška banja danas prepoznaje samo po stihovima legendarne meraklijske pesme. Posle Drugog svetskog rata izgrađen samo hotel "Radon", 1975. godine

Од Нишке бање оста само - топла вода

Foto D. Alihodžić Hotel "Srbija"

IAKO, već na prve taktove čuvene pesme "Niška banja, topla voda" Nišlije padaju u trans, ne služi im na čast činjenica da ovde - osim hotela "Radon", 1975. - ništa kapitalno nisu sagradili još od vremena pre Drugog svetskog rata.

Banja koja je pod Rimljanima "cvetala", a bila je na ceni i u tursko doba, sada životari u iščekivanju čuda - da neko kupi predratne hotele "Srbija", "Ozren" ili "Partizan".

Sve uspone i padove je beležio novinar i publicista Jovica Vasić, koji je nedavno objavio i drugu knjigu o Niškoj Banji, pa svedoči da je "zlatno doba" trajalo od 1930, do početka Drugog svetskog rata. U tom periodu su sagrađeni svi današnji hoteli i vile koji, iako oronili, svedoče o vremenu koje je i u pesmi opevano.

A, Nišku banju su voleli Obrenovići, i Karađorđevići, u vili "Zone" se nalazila druga rezidencija ondašnjeg premijera Dragiše Cvetkovića koji je domaćinima, zauzvrat, podario bulevar na prilazu Banji. Kasnije se pričalo da je njegove velike planove za budući razvoj omeo početak rata...

- Nikada posle toga Banja nije imala ljude koji bi nosili njen razvoj. Mada je jedna od najlekovitijih u Evropi, nedaleko od velikog grada i na putu od Niša ka Sofiji, prestigle su je i znatno zabačenije destinacije jer, osim lečenja, ne nudi bilo kakav drugi sadržaj - tvrdi Vasić.

Ništa dobro nije donela ni privatizacija posle koje su svi hoteli zatvoreni, a malo je vredelo i dobijanje statusa opštine pre dve decenije. Jednostavno, Sokobanja, koja je 30 kilometara udaljena od auto-puta, ima dvostruko više gostiju, od kojih mnogi i nemaju zdravstvene probleme, već dolaze samo zarad provoda i zabave.

U Niškoj Banji, međutim, nisu bili kadri ni da sačuvaju ono što su im drugi izgradili...

KRALj

KRALj Aleksandar Karađorđević bi se sigurno prevrnuo u grobu kada bi mogao da čuje kako sat kupanja u Narodnom kupatilu koje je on sagradio vlastitim sredstvima i poklonio sirotinji - da bude čista i zdrava - naplaćuje 200 dinara. Sada su to "Terme 5" kojima upravlja institut "Radon", ali nije jasno zašto su otvorene samo od 12 do 13 sati, te zašto nigde ne piše ko ih je i zbog čega podigao.

Jovica Vasić

TITO

ZBOG najave da će na lečenje doći i Josip Broz Tito, u Banji je 1976. sagrađena fontana, ali se doživotni predsednik SFRJ nikada nije pojavio... Sada, u jeku turističke sezone, traje renoviranje za koje predsednik Opštine Dejan Jovanović kaže da ranije nije bilo moguće zbog toplovoda koji prolazi ispod fontane, pa je trebalo sačekati prestanak grejanja.

"OZREN"

DRŽAVA, zbog poreskog duga bivšeg vlasnika Srbe Ilića, već mesecima pokušava da proda hotel "Ozren", ali nisu uspele ni tri dosadašnje licitacije... Već godinama na realizaciju čeka i projekat za izgradnju akva-parka.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

PERA AS!!!!

23.07.2019. 10:57

MNOGO JE ALIGATORA A MALA BARA / ups BANJA / !!!!!!! SAMI STE NAPISALI U POSLEDNJOJ RECENICI ZASTO JE BANJA PRAZNA I TAVORI...