Optimizam DŽonsona: Napuštanje EU je put u blagostanje

27. 07. 2019. u 21:44

Novi britanski premijer Boris Džonson najavio uspostavljanje "slobodnih luka" kao injekciju privredi. Tereza Mej "bregzit" tretirala kao "neprijateljski klimatski događaj", tvrdi Džonson

Оптимизам Џонсона: Напуштање ЕУ је пут у благостање

Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u subotu da "bregzit" predstavlja ogromnu ekonomsku šansu, a da ga je njegova prethodnica Tereza Mej tretirala kao "neprijateljski klimatski događaj".

U govoru u Mančesteru, na severozapadu zemlje, gde je došao da obeća nove investicije u regionama koji su glasali za izlazak Britanije iz EU, Boris Džonson je rekao da će pojačati pregovore o trgovinskim sporazumima posle "bregzita" i uspostaviti "slobodne luke" da bi podstakao privredu.

- Napuštanje Evropske unije predstavlja ogromnu ekonomsku šansu da se rade stvari koje nismo mogli da radimo decenijama - rekao je Džonson.

Džonson je u svom govoru izložio prioritete za zemlju, i obećao da će dati veća ovlašćenja lokalnim zajednicama i ojačati telekomunkacionu i saobraćajnu infrastrukturu.

- Ponovo preuzeti kontrolu ne znači samo da će Vestminster povratiti svoj suverenitet od EU, to takođe znači da će naša sela, naši gradovi i naše opštine dobiti autonomiju - rekao je on.

Upitan o pregovorima u vezi s "bregzitom", on je rekao da je spreman da razgovara sa partnerima iz EU, ali samo ako se takozvani bekstop, klauzula koja sprečava vraćanje na fizičku granicu između Irske, članice EU, i Severne Irske, isključi iz sporazuma o razlazu koji je zaključila Mejova.

- Pristup vlade Velike Britanije nije u tome da prestane da se angažuje, niti da bude udaljena, kao ni da čeka da oni dođu kod nas. Pokušaćemo da rešimo taj problem - dodao je Džonson.

On je rekao da ne mogu da reše problem dok "antidemokratski bekstop", kojim nastoji da se podeli zemlja, ostane u sporazumu.

- Potrebno je da ga odmah ukinemo i onda možemo da napredujemo - rekao je Džonson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

NEMOJ DA TE CUJE SRPSKA VLAST

27.07.2019. 22:10

Menjace s tobom blagostanje za clanstvo u EU. Ma vi ste se spasli u pet do dvanest, a ostali nek se dave u g**nima.

Rale

27.07.2019. 23:14

Jeste culi politicka elito Srbije? "Napustanje EU je put u blagostanje"! Ne ulazak u EU

realist.

28.07.2019. 19:45

Pamet an covek nece da mu Merkelova naredjuje koliko Migranata da Englezi uzimaju jer Merkelova Sama je dilovala I dovela najvecu Deponiju u Evropu koju nece jos sto godina ocisti Bagre jer pola Afroazije ucrnila Evropu ujedno nema kraja njihovom dolaskom u Evropu. A Merkelova cuti I nikako da objasni Evropi zasto je donela celu muslimanizaciju u Hriscansku Evropu, sa njom nesto nije cista stvar.