Сав тај џез и фанк на броду Цепелин затвара Новосадско музичко лето

НОВИ САД: Новосадско музичко лето, које традиционално организује Музичка омладина Новог Сада, биће завршено наступом Новосадског биг бенда на броду „Цепелин”.
novosadski big bend
Фото: NBB

Како за „Дневник” најављује уметнички руководилац и диригент НББ Федор Вртачник, на овом концерту насловљеном „Сав тај џез и фанк” биће промовисан последњи албум Новосадског биг бенда „Соларис”, али ће се на репертоару, наравно, наћи и низ познатих стандарда из богате светске палете џез и фанк музике. Акценат ће ипак бити на ауторским композицијама чланова НББ, а уз певачицу Данку Адамов, солисти ће бити и Александар Бањац (клавијатуре), Габор Бунфорд (тенор сакософон), Иван Блануша (алт саксофон), Драган Козарчић (труба), Владимир Јаковљевић (гитара) и Иштван Мађарић (бас гитара). Концерт на „Цепелину” почиње у 21 сат и бесплатан је, но с обзиром на то да је број људи који може да уђе на брод ограничен, свирка ће моћи да се слуша и на новосадском кеју.

Након овог концерта, Новосадски биг бенд ће у Београду 14. августа учествовати на Бир фесту, који ћемо отворити „Рок опером”, пројектом који НББ реализује у сарадњи са Опером Српског народног позоришта. На сцени ће се наћи близу стотину извођача, на репертоару ће бити антологијски хитови бендова попут Квин, Лед цепелин, АЦ-ДЦ... у симфонијским аранжманима, а гости ће нам бити Јелена Гавриловић, Драгана Келер, Данка Адамов, Зоран Шандоров, Матија Заната и Никола Милић. Концерт ће трајати око два сата, а очекује се да на Ушћу те вечери буде више од 100.000 људи, најављује Вртачник.

За крај лета НББ је оставио премијеру новог ревијалног пројекта „Даме Евровизије”, који ће бити реализован заједно са Зрењанинском филхармонијом. Наиме, 31. августа на 34. данима пива ова два оркестра ће удруженим снагама наступити уз Јелену Томашевић, Бојану Стаменов, Сашку Јанковић и Невену Божовић. Осим песама с којима су ове даме наступиле на Еуросонгу, програм предвиђа и извођење познатих нумера светског и домаћег попа. Потом „Рок опера” иде у Ниш 14. септембра, да би 17. септембра у Српском народном позоришту последњи пут био изведен програм „Диско опера”, у којем НББ и Оркестар СНП-а свирају хитове из периода седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, који су прославили Би џизе, Мајкла Џексона, Стивија Вондера, Бони М, Дону Самер, Арету Френклин...

Планови су нам да од новембра месеца промовишемо нови пројекат: „Рок опера 2”, најављује Вртачник.

Он ће се, додаје наш саговорник, састојати од дела програма из прве едиције, али ће већину ипак чинити потпуно нов репертоар, састављен од музике група које нису раније изводили, попут Аеросмит, Металика, Ван Хејлен...   

М. Стајић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести