Vučić svestan da neće imati stabilnost ako opozicija ne izađe na birališta 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Vučić će pokušati stvarima koje ne mogu previše da ga „okrnje“ da „privede“ opoziciju na izbore.

Opozicija, s druge strane, mora da bude čvrsto na liniji „ili sve 42 preporuke ekspertskog tima ili ništa“, jer ne verujem da bez normalnih medija do izbora nešto može da se promeni – poručuje politikolog i jedan od članova ekspertske grupe protesta „1 od 5 miliona“ Boban Stojanović.

Reagujući na sastanak predstavnika vlasti i opozicije koji je održan u utorak na beogradskom FPN-u, udruženje „1 od 5 miliona“ saopštilo je da bez ispunjenja svih tačaka proizašlih iz preporuka stručne komisije, to jest „ekspertskog tima“ kako je češće nazivan u medijima, nema slobodnih izbora. Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas takođe je gostujući na televiziji N1 poručio da se o „42 preporuke i 6 zahteva ne pregovara“.

U proteklih nekoliko dana, korisnici društvenih mreža između ostalog su postavljali pitanje zbog čega neko iz „pregovaračkog tima“ protesta nije pozvan na pomenuti sastanak 27. jula na FPN. Stojanović pak objašnjava da osnovna zamisao nije bila da ekspertska grupa učestvuje u pregovorima sa vlašću. On ukazuje da je reč o pogrešnom tumačenju, usled toga što je glumac Branislav Lečić na jednom od protesta pogrešno upotrebio izraz „pregovarači“ umesto ekspertski tim, koji zapravo ima zadatak da popiše šta sve ne valja kada su u pitanju izbori i šta bi moglo da se promeni.

– Mi nismo pregovarači. Zbog toga se podigla velika halabuka u javnosti, sa pitanjem „odakle nama mandat da pregovaramo“. Mi smo napravili dokument i ukoliko budemo trebali da ga pojasnimo – tu smo. Ipak, smatram da bi u pregovorima trebalo da učestvuju političari, a ne ljudi sa strane – ističe Stojanović.

Sastanak predstavnika vlasti i opozicije on ocenjuje kao dobru stvar i dodaje da je takav susret jednom morao da se dogodi. Stojanović navodi da u ovom trenutku pomenuti okrugli sto više ima formu razgovora nego pregovora, te da predstavlja dobar korak da do pravih pregovora dođe, kako bi počele da se ispunjavanju preporuku ekspertske komisije.

– Sastanak predstavlja znak popuštanja vlasti pod pritiskom bojkota. NJima jednostavno treba opozicija na izborima i čini mi se da su se čak uplašili činjenice da će se bojkot zaista dogoditi. Zbog toga će oni u narednom periodu apsolutno raditi na tome da „izvuku“ opoziciju na izbore. Verujem da ovi okrugli stolovi ili dijalog, kako su ga nazivali, služe vlasti da odloži odluku o bojkotu, te da pokuša da napravi razdor u Savezu za Srbiju ili i u drugim opozicionim organizacijama – ukazuje Stojanović.

On podseća da je Vučić krenuo sa pozivom međunarodnoj kancelariji da pregleda biračke spiskove, da bi usledili razgovori, zbog čega sagovornik našeg lista veruje da će se „nešto desiti“.

– Vučić će pokušati stvarima koje ne mogu previše da ga „okrnje“ da „privede“ opoziciju na izbore. Opozicija, s druge strane, mora da bude čvrsto na liniji „ili sve 42 preporuke ekspertskog tima ili ništa“, jer ne verujem da bez normalnih medija do izbora nešto može da se promeni. Nisam siguran da će se Vučić odreći Pinka kao njegove propagandne televizije, a boga mi ni O2, Prve i RTS-a – kaže Stojanović.

Međutim, on ne veruje da će vlast pristati da ispuni 42 preporuke ekspertskog tima već samo nešto od toga, sa ciljem da napravi razdor u opoziciji i „izvuče“ makar nekoga od njih na birališta, kako bi umanjila efekat bojkota. Stojanović ističe da je Vučić svestan da neće imati stabilnost i „mir u kući“ u situaciji kada najveći deo opozicije bojkotuje izbore i kada u parlamentu ostanu praktično samo stranke iz vlasti.

– Oni su sami svesni da moraju nekako da izvuku opoziciju na izbore i sve će uraditi da se to i desi – naglašava Stojanović.

Podsetimo, ekspertski tim koga su činili profesori Čedomir Čupić, Dušan Vučićević, Snježana Milivojević, Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i sociolog Zoran Gavrilović, sastavio je šest zaključaka i 42 preporuke, „zbog blokirane javne komunikacije i neravnopravnosti u izbornom procesu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari