DruštvoVesti

Počeo bezvizni režim između Turske i Rusije

Mjere važe na bazi reciprociteta za zvaničnike, za službene pasoše i za vozače u međunarodnom prevozu

Bezvizni režim putovanja između Rusije i Turske počeo je u srijedu, saopšteno je iz turskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mjere važe na bazi reciprociteta za zvaničnike, nosioce službenih pasoša i vozače u međunarodnom prevozu, ističe se u saopštenju. Također, bezvizni režim se odnosi i na vlasnike specijalnih turskih pasoša.

“Sporazum o bezviznom režimu potpisan je 12. maja 2010. godine, a djelimično je stupio na snagu 7. augusta 2019. Očekujemo potpuno provođenje sporazuma”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Rusija je suspendovala bezvizni režim krajem 2015. godine, zbog napetosti do kojih je došlo nakon obaranja ruskog aviona u blizini tursko-sirijske granice.

U julu ove godine, ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu vanjskih poslova da turskim zvaničnicima pošalje obavijest o djelimičnom vraćanju bezviznog režima.

“Ruski potez koji omogućuje putovanje bez viza turskim državljanima rezultat je dobrih odnosa i dijaloga”, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, pozdravljajući odluku Rusije.

 

Izvor: AA

Podeli