Počeo bezvizni režim između Turske i Rusije 1Foto: EPA/LISI NIESNER

Mere važe na bazi reciprociteta za zvaničnike, nosioce službenih pasoša i vozače u međunarodnom prevozu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Bezvizni režim putovanja između Rusije i Turske počeo je u sredu, saopšteno je iz turskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi agencija Anadolija.

Mere važe na bazi reciprociteta za zvaničnike, nosioce službenih pasoša i vozače u međunarodnom prevozu, ističe se u saopštenju.

Takođe, bezvizni režim se odnosi i na vlasnike specijalnih turskih pasoša.

„Sporazum o bezviznom režimu potpisan je 12. maja 2010. godine, a delimično je stupio na snagu 7. augusta 2019. Očekujemo potpuno sprovođenje sporazuma“, naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Turske.

Obaranje ruskog aviona

Rusija je suspendovala bezvizni režim krajem 2015. godine, zbog napetosti do kojih je došlo nakon obaranja ruskog aviona u blizini tursko-sirijske granice.

U julu ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu spoljnih poslova da turskim zvaničnicima pošalje obaveštenje o delimičnom vraćanju bezviznog režima.

„Ruski potez koji omogućuje putovanje bez viza turskim državljanima rezultat je dobrih odnosa i dijaloga“, kazao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, pozdravljajući odluku Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari