ŠETNJA IZNAD KOSJERIĆA: Stazama do Crnokose

B. SUBAŠIĆ

17. 08. 2019. u 22:41

Ime najvišeg vrha Šarampov je naziv za zemljano-palisadno utvrđenje iz doba Prvog i Drugog srpskog ustanka

ШЕТЊА ИЗНАД КОСЈЕРИЋА: Стазама до Црнокосе

Foto B. Subašić

LEPI gradić Kosjerić krije i živopisnu planinu Crnokosa prema čijem vrhu Šarampov, na 809 metara nadmorske visine, vodi obeležena pešačka staza doslovno iz centra grada.

Kraj nje su postavljeni panoi sa kojih možete saznati podatke o geologiji ovog kraja, upoznati njegovu floru i faunu, ali i saznati nešto više o istoriji ovog kraja koji je bio veoma gusto naseljen od antike do propasti srednjovekovne Srbije. Tada se na svakom planinskom vrhu ili isturenom vidikovcu nalazio "grad" odnosno utvrđenje koje je čuvalo već zaboravljene, a tada važne, drumove između Pomorja, preko Zapadne Srbije, prema dolinama Drine, Save i Dunava.

Trasama tih saobraćajnica vode danas poljski putevi preko romantičnih zaobljenih vrhova Crnokose. Ime najvišeg vrha Šarampov je u stvari naziv za zemljano-palisadno utvrđenje iz doba Prvog i Drugog srpskog ustanka, čiji se veliki rovovi vide i danas u šumskom gustišu.

SVETA MESTA

Drugi po visini vrh Crnokose je Bobija, što je stari naziv za karakteristične humke nad grobnicama iz gvozdenog doba, koje su ovde pronalažene u velikom broju. U selu Kalenić, pod planinom, nalazi se raskošna Crkva Svetog Jovana, koju je 1928. kao zadužbinu podigao dvorski juvelir Jeftovića, na mestu gde se nalazika stara crkvina, na mestu još starije rimske nekropole.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije