PRIŠTINA SUTRA ODLUČUJE O VANREDNIM IZBORIMA: Tači razgovarao o datumu održavanja, neizvesno da li će biti u septembru ili oktobru
Foto: AP

već prave predizborne koalicije

PRIŠTINA SUTRA ODLUČUJE O VANREDNIM IZBORIMA: Tači razgovarao o datumu održavanja, neizvesno da li će biti u septembru ili oktobru

Politika -

U Prištini bi sutra, kako je ranije odlučilo predsedništvo kosovske skupštine, trebalo da bude održana vanredna sednica na kojoj bi se odlučivalo i o raspuštanju tog tela, što će otvoriti put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Vanredna sednica parlamenta zakazana je na zahtev svih albanskih parlamentarnih stranaka, nakon što je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku na funkciju premijera.

Prema već objavljenom dnevnom redu, parlament će najpre razmatrati Nacrt zakona o ratifikaciji finansijskog sporazuma za IPA 2018, koji su potpisali Brisel i Priština.

Gazeta Expres objavila je da je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači razgovarao danas s predsednicom kosovske Centralne izborne komisije Valdete Daka o datumu održavanja izbora.

Inače, predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti izjavio je ranije ove sedmice, nakon razgovora s predsednikom najuticajnije opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova, Isom Mustafom, da su u opciji dva datuma za održavanje izbora - 29. septembar ili 6. oktobar, s tim da je, kako je rekao, ovaj u oktobru izvesniji i najviše odgovora svim političkim subjektima.

Za odluku o raspuštanju kosovskog parlamenta potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 80 od ukupno 120 poslaničkih glasova.

Pre glasanja, predsednik parlamenta treba da utvrdi kvorum, što podrazumeva najmanje 80 prisutnih poslanika.

O raspuštanju parlamenta može da se glasa samo jednom, a ako takva odluka ne bude doneta sutra, mora biti zakazana nova sednica.

Srpska lista će, kako je najavljeno, odluku o tome da li će podržati raspuštanje kosovskog paramenta doneti danas.

U međuvremenu, iako datum izbora još nije saopšten, izborna kampanja je u punom zamahu, kao i pregovori stranačkih lidera o mogućim predizbornim koalicijama.

Za sada su sporazum o predizbornoj koaliciji potpisale samo Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova i Ahmetijeva SDP.

Expres piše da su gotovo sve stranke u nekakvim pregovorima o predizbornim koalicijama, kao i da sve pritom bojkotuju Demokratsku partiju Kosova (DPK) Kadrija Veseljija, okosnice aktuelne vladajuće PAN koalicije.

Procenjuje se, piše list, da će DPK izaći samostalno na izbore.

Koaliciji sa DPK, kako se navodi, nisu naklonjene ni DSK, Pokret Samoopredeljenje, ni Alijansa za budućnost Kosova ni socijaldemokrate.

Generalno, protiv predizbornih koalicija izjasnile su se već Alijansa za bolje Kosovo Bedžeta Pacolija i NISMA, Fatmira Ljimaja.

Nosilac liste ABK i SDP I kandidat za premijera te koalicije biće Haradinaj, dok Pokret Samoopredeljenje želi da njihov kandidat bude lider te stranke Aljbin Kurti.

Taj pokret isistira da kandidat za premijera bude Kurti i ako u međuvremenu bude sklopljen sporazuma o predizbornoj koaliciji sa DSK Ise Mustafe.

Kurti i Mustafa su do sada održali više sastanaka na tu temu, za sada bez rezultata, piše prištinska Koha.

CIK tvrdi da je spremna da organizuje vanredne parlamentarne izbore, iako joj još nedostaju dva člana iz reda aktuelne vlaldajuće PAN koalicije.

Predviđeno je, naime, da CIK ima 11 članova, ali ih sada ima devet, što, kako se tvrdi, ne može uticati na uspeh izbornog procesa.

Inače, prošli parlamentarni izbori su pokazali da je CIK-u potrebno četiri miliona evra za sprovođenje tog procesa, piše Zeri.

Portparol CIK-a Valmir Elezi rekao je ranije za Zeri da troškovi organizacije još nisu utvrđeni, te da se čeka ishod sednice na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o raspuštanju parlamenta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja