Dubrovnik – U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas je održana izvanredna konferencija za medije povodom zaplene veće količine droge marihuane na Međunarodnom cestovnom graničnom prelazu Karasovići.

Uz načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića, voditelja Službe kriminalističke policije Zorana Tikvice i načelnika Postaje granične policije Gruda Matka Klarića, na konferenciji je govorio i predstojnik Carinske ispostave Karasovići Jure Ursić.

Načelnik Pavličević je istaknuo da je ovo druga najveća zaplena droge na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koja je poslednjih 15-ak godina zabeležila čak 84 velike zaplene, od kojih 10 s preko 50 kg marihuane. Ovom zaplenom ukupna količina zaplenjene marihuane u poslednjih 15 godina porasla je na 2,5 tone, a osim toga, za istaknuti je 14,5 kg zaplenjenog kokaina, 70 kg heroina i preko 40 hiljada tableta koje se nalaze na popisu droga. Dodao je da je u ovakvim postupanjima presudan policijski faktor, policijska upornost, motiviranost i profesionalnost policijskih službenika pri čemu se zahvalio delatnicima carine i državnog odvetništva u Dubrovniku s kojima usko i vrlo kvalitetno sarađujemo.

Voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica pojasnio je modus krijumčarenja kazavši da se droga nalazila u putničkom autobusu dubrovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 40-godišnji hrvatski državljanin koji je ulaznoj graničnoj kontroli, iz pravca Crne Gore, pristupio u 15,25 sati. Tekom obavljanja granične kontrole, delatnici policije su u unutrašnjosti autobusa pronašli 17 sportskih torbi u kojima se nalazio 41 paket s ukupno 341,8 kg marihuane. Zbog sumnje u krijumčarenje droga uhapšen je 40-godišnji vozač i još jedna osoba koja se dovodi u vezu s ovim kaznenim delom. Oni se trenutno nalaze u prostorijama policije gde se nad njima provodi kriminalističko istraživanje.

Načelnik Stanice granične policije Gruda Matko Klarić kazao je da je MCGP Karasovići izuzetno frekventan granični prelaz, jedan od najvećih graničnih prelaza u RH kojim dnevno pređe 20 hiljada putnika i 5 hiljada vozila. Zaplena je rezultat truda policijskih službenika koji su educirani za profiliranje počinitelja kaznenih dela i koji, unatoč velikom obimu posla, kontinuirano postižu ovako zapažene rezultate.

Upravnik Graničnog carinskog ureda Karasovići Jure Ursić zaključio je da se radi o uspehu koji je nastao kao rezultat zajedničkih aktivnosti policijskih i graničnih službenika koji rade u otežanim uslovima, obzirom da su na susednim graničnim prelazima u toku građevinski radovi, te je iskazao nadu da su ovakvi događaji poticaj za postizanje još boljih rezultata.

Foto: PU dubrovačko-neretvanska