KIM PRETEKAO I DEDU: Novim Ustavom postao najmoćniji vođa u istoriji zemlje

I. STANOJEVIĆ

30. 08. 2019. u 21:52

Lider Severne Koreje dobio novim Ustavom još veća ovlašćenja od onih do sada. "Nećemo se odreći svog naoružanja!" - obećao sunarodnicima

КИМ ПРЕТЕКАО И ДЕДУ: Новим Уставом постао најмоћнији вођа у историји земље

Foto AP Kim Džong Un sa vojnicima Severne Koreje

LIDER Severne Koreje Kim Džong Un dobija veća ovlašćenja od dosadašnjih!

Parlament je, naime, odobrio izmene Ustava kojima će se dodatno učvrstiti Kimova pozicija na čelu države. To znači da se njegova politička i državnička moć izjednačavaju sa onima koje je u svojoj ličnosti objedinjavao njegov deda, Kim Il Sung. Pojedini analitičari, međutim, čak ocenjuju da je dodatnim jačanjem titule predsednika, Kim Džong Un postao najmoćniji vođa u istoriji Severne Koreje, odnosno da je pretekao dedu.

Ovo neslaganje eksperata potiče od činjenice da je novopridodata funkcija skorijeg datuma, odnosno da nije postojala za vreme Kim Il Sunga. Zato nema konsenzusa po pitanju da li su deda i unuk izjednačeni, ili je mlađi Kim otišao dalje.

Kako god, tek analitičari komentarišu da je to svojevrsni uvod u novu rundu pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluostrva sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Po izmenjenom tekstu Ustava Kim je ostao vrhovni predstavnik celog korejskog naroda, što znači predsednik države, kao i vrhovni vojni komandant. Uz to je dobio i novu funkciju, a to je predsednik Komisije za državne poslove (SAC), najvišeg tela vlasti, osnovanog 2016. godine.

Zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA prenosi da je, prema ranijem tekstu Ustava, Kim imao titulu "vrhovnog vođe" koji je komandovao "celokupnim oružanim snagama". Novi ustav mu omogućava da proglašava zakone i važne odredbe i odluke, kao i da imenuje diplomatske predstavnike u strane zemlje.

Tako, i treća generacija ove dinastije vlada gvozdenom, to jest, sve gvozdenijom pesnicom, komentarišu svetski mediji. Neki od njih povezuju ovo Kimovo "avanzovanje" sa obećanjem koje je Severna Koreja u četvrtak dala svojim građanima, a to je da se nikada neće odreći svog naoružanja.

PORUKA ZAPADU

Pjongjang je istakao da je „naoružanje neophodno za zaštitu od strane intervencije" i optužio Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku za mešanje u "mere Severne Koreje na polju samoodbrane". Kim je dodao da "Zapad nikada nije načinio veću grešku, nego kad je pomislio da će se Pjongjang odreći svog prava da ima oružje neophodno za osiguravanje mira".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

5C

30.08.2019. 22:34

E,da je nama Kim predsjednik bar godinu dana,pa da i mi budemo ponosni na to ko smo i sta smo