INTERVJU, KATARINA ADAMOVIĆ, TENISKI TRENER: Bila bi mi čast da jednog dana radim kao trener Fed kup reprezentacije Srbije
Foto: Privatna arhiva

Tenis je oduvek bio njena strast

INTERVJU, KATARINA ADAMOVIĆ, TENISKI TRENER: Bila bi mi čast da jednog dana radim kao trener Fed kup reprezentacije Srbije

Tenis -

Kada je Katarina Adamovic 2014. godine stigla u Stilvoter, Oklahoma, ona nije imala pojma da će se zaljubiti u koledž tenis, kao sada.

Adamovićeva, rođena Čačanka, zacrtala je kao glavni plan da posle nekoliko godina na Oklahoma Stejt Univerzitetu (OSU) pređe u profesionalne vode. Nije shvatala da će zavoleti koledž tenis toliko da ostane u njemu i izgradi karijeru van profesionalnog igranja.

Katarina je pre godinu dana prihvatila poziciju na jednom od najjačih univerziteta u Americi, Sinsinati Univerzitetu, kao pomoćni trener ženskog tima.

"Mislim da je najteži deo bio prihvatanje da se neću baviti profesionalnim tenisom. Tenis je oduvek bila moja strast i mogućnost da ostanem u tenisu i radim kao trener je neverovatna prilika za koju sam veoma zahvalna."

foto: Privatna arhiva

Bivša zvezda Oklahoma Stejta, Katarina je bila jedna od najboljih igračica koje su ikada igrale za tu školu, kao i u celoj Americi. Katarina je jako poznata u svetu koledž tenisa zbog svoje strasti na terenu i vatrenosti. Čačanka je bila MVP celog NCAA šampionata gde je svoj tim dovela do finala.

Većina koledž stručnjaka naziva Katarininu 2016. sezonu kao jednu od najboljih sezona ikada jednog igrača. Ona je na putu do timskog finala pobedila 10 bolje rangiranih protivnika od sebe, igrala četvrtfinale singla, dobila najveće priznanja u koledž sportu All-American, donela duplu konferencijsku titulu timu 2016/2017 i završila tu godinu na 8. mestu rang liste među svim igračicama u Americi.

Ova devojka započinje šestu godinu kako peče svoj zanat u Americi. Zbog njenih uspeha i imena koje je izgradila za sebe tokom igračke karijere njoj se pružila, kako ona kaže, prilika koja se ne dešava često.

"Dobiti zvanično ponudu za posao odmah posle mature se ne dešava često u NCAA sportu, a tek ne u tenisu. Uglavnom sportisti po maturiranju idu godinu dana da rade volonterski na nekom univerzitetu ili da rade master kako bi stekli iskustvo, a ja sam dobila neverovatnu priliku da se odmah zaposlim i otpočnem svoju trenersku karijeru."

foto: Privatna arhiva

Katarina je u svojoj kratkoj, a već uspešnoj trenerskoj karijeri radila sa Alionom Bolsovom, Arjun Kadheom i Desirae Krawczyk, koji su jako uspešni u profesionalnim vodama. Bolsova je pre samo mesec dana igrala četvrto kolo Rolan Garosa i iznenadila ceo teniski svet, dok je Kadhe ušao u top 100 igrača dubl konkurencije na ATP, i Desirae je u top 40 na dubl listi.

"Velika je čast raditi i pružati pomoć igračima koji žele da ispune svoje snove. Uspeh svake moje igračice mi pruži dosta ispunjena i radosti."

Kako Katarina kaže ona je poprilično oštra sa svojim igračicma i potencira dosta na požrtvovanosti, energiji, velikom radu i trudu. Njena filozofija podseća dosta na staru školu trenera koji guraju igrače do maksimuma.

"Ja sam veliki vernik u rad i požrtvovanost. Svoje igračice guram do maksimuma na svakom treningu, jer jedino tako mogu da ispune, kako svoje, tako i moje snove. Naravno, treba imati balansa između strogoće i razumevanja. Svaki igrač je poseban na svoj način i zahteva specifičnu trenažnu proceduru, ali na kraju se sve svede na to, ko radi više."

Podseća Katarina da u svetu trenera postoji dosta izazova, naročito za žene.

"Iako je poslednjih godina postalo bolje i koledž tenis je napravio pozitivne korake, ipak ima mnogo neravnopravnosti. Veliki broj škola i dalje angažuje veći broj muških trenera, i ženama je teže da se izbore za svoje mesto, pa samim tim kvalitet ženskih trenera je na zavidnom nivou."

foto: Privatna arhiva

Kako Čačanka kaže veliki broj teniserki želi da ide profi i ne pomišljaju da dođu na koledž.

"Skauting je veoma izazovan, pogotovu u tenisu. Dosta igrača znaju samo za jedno, a to je da igraju profi i shvataju koledž kao neuspeh, što je veoma pogrešno razmišljanje. Koledž daje neverovatnu priliku igračima: treninge, opremu, putovanja, i ono najvažnije, obrazovanje. Posle četiri godine, igrači su obrazovani i spremni za profesionalni sport. Ako pogledate rang listu, i u muškom i u ženskom tenisu, trenutno ima dosta koledž igrača koji su među 100."

foto: Privatna arhiva

Katarina kaže da je koledž jedno veoma unikatno iskustvo za svaku osobu, kako za igrača tako i za trenere. Konkurencija je ogromna, životni stil nije lak i dosta vremena se ulaže, ali i da je sve to veoma vredno.

"Uspeti ovde nije nimalo lako, konkurencija je vanserijska i svaki uspeh je mali pomak ka vrhu. Dosta se putuje, a kada se ne putuje onda se trenira, radi skauting i dosta administrativnog posla. Nije ovo za svakoga, jer treneri nemaju puno slobodnog vremena, ali da bi bio uspešan onda moraš i da žrtvuješ nešto.”

Ovakav sistem ima samo preko bare i nigde drugde u svetu. Da bi radila i ispunila svoje snove Katarina mora da ostane u Americi, ali kao što je i sama rekla put do zvezda nije lak.

"Ovakav sistem rada, uslova i prilika ima samo ovde. Da bih ispunila svoje snove i postala glavni trener jednog dana to mogu samo ovde ostvariti, ali kada i ako za to dođe vreme bila bi mi čast da radim kao trener Fed kup reprezentacije Srbije."

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track