Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 5. 9. 2019.

| Društvo

Traže naknadu od Tončevljevog hotela zbog otkazivanja debate u poslednji čas

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
New-City-hotel-JV
Traže da hotel plati štetu; foto: JV

Opomenu pred utuženje niškom hotelu “New city”, koji je u vlasništvu Novice Tončeva, uputio je Institut za evropske poslove, jer tvrde da je prekršen ugovor o održavanju debate o slobodi medija. Veče pre održavanja sve je otkazano uz obrazloženje da je pukla cev, u šta organizatori sumnjaju. Tončev kaže da će ukoliko sud donese takvu odluku šteta će biti plaćena.

O slobodi medija na debati u Nišu trebalo je da govore Olja Bećković, Ivan Ivanović, Čedomir Čupić, Milojko Pantić i Vesna Mališić, ali, kako su u aprilu ove godine rekli u hotelu, zbog havarije je sve moralo da bude otkazano.

Organizatori iz Instituta za evropske poslove kažu da je time prekršen već potpisani ugovor.

Prekršen je Član 6. Ugovora o zakupu prostora koji eksplicitno navodi da hotel nema pravo da jednostrano raskine ugovor i da će, ukoliko ugovor raskine jednostrano manje od dve nedelje pre održavanja debate, isplatiti Institutu iznos od 200.000 dinara. Kao što znate, rezervacija sale otkazana je veče pred održavanje debate, čime je Ugovor od strane hotela de facto jednostrano raskinut - kažu u Institutu.

debata ilustracija Otkazana zbog poplave ili cenzure?

Međutim, kako kažu, iz hotela im je odgovoreno da oni neće platiti traženu sumu jer ugovor nije prekršen, već je u pitanju viša sila.

Zato su se iz Instituta obratili Privrednom sudu koji je, kako kažu, doneo rešenje o izvršenju.

Navedeno rešenje javni izvršitelj će poslati na adresu dužnika radi eventualnog izjašnjenja. Ukoliko bude bilo protivljenja od strane dužnika, u ovom slučaju hotela, sledeći korak jeste tužba, u kojem slučaju će biti nadležan sud u Beogradu, što je predviđeno završnim članom ugovora - pojašnjavaju.

novica tončev "Platićemo ako sud tako kaže"; Foto: JVVlasnik hotela Novica Tončev kaže da se time ne bavi, jer hotel ima profesionalni menadžment, ali "da je više puta objašnjavao šta se desilo u konkretnom slučaju”.

Mi na poplavu nismo mogli da utičemo, a ukoliko sud bude smatrao drugačije, platićemo štetu - rekao je Tončev.


Svi sumnjali na cenzuru

Ovaj slučaj je pre nekoliko meseci podigao buru u javnosti jer su mnogi posumnjali na cenzuru i nisu verovali u priču da je pukla cev. Iz hotela su uporno tvrdili da se desila havarija, ali nisu dozvolili organizatorima da se u to i sami uvere.

U Institutu za evropske poslove kažu da zbog svega što se desilo naplata štete nije važna zbog novca, već da ima dublju poruku.

Kao što vidite, ne radi se o posebno visokom iznosu kada se u obzir uzme koliko sama debata koja je otkazana košta, već predstavlja utvrđivanje odgovornosti za otkazani javni događaj kojem se radovala javnost u Nišu, kao i slanje poruke da ovakve situacije ne smeju da se ponove - kažu u Institutu.

Podsetimo, Institut za evropske poslove je organizovao niz debata širom Srbije o aktuelnim društveno-političkim temama. Pre otkazane debate u hotelu, uspešno je održana jedna u Oficirskom domu, koju je takođe moderirala Olja Bećković.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Prcko

    15:41 // 5. 9. 2019.

    Stara garda hara Srbijom, vratila nam 90-te i opet tera kontru Evropi i zapadu. Njima dobro avioni, kamioni, hoteli pa zezaju sve redom dok narod lipsava. Opet cemo mi u rat da bi oni uzivali u ovom kazamatu i izigravali gazde.

  • Alex

    12:49 // 5. 9. 2019.

    Pukla cev u hotelu koji je renoviran pre 7g.? Čudno...

  • Mara

    12:09 // 5. 9. 2019.

    I to će opet sa ide iz naših džepova

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: