');
Najnovije vesti
Vesti Hronika
TRKALI SE 150 NA SAT Sa drugaricama i drugom se vozila kroz grad, a onda je on dodao gas. Par minuta kasnije čuo se JEZIV UDARAC

TRKALI SE 150 NA SAT Sa drugaricama i drugom se vozila kroz grad, a onda je on dodao gas. Par minuta kasnije čuo se JEZIV UDARAC

Šesnaestogodišnja Kraljevčanka Kristina M. preminula je od posledica povreda zadobijenih nakon ulične jurnjave automobilima u ovom gradu, ali je njena tragična smrt spasla čak tri života. Humani roditelji ove devojke, iako su izgubili ćerku, odlučili su da doniranju njene organe.

Jedan Kristinin bubreg presađen je pacijentu u dečjoj bolnici u Tiršovoj, a drugi u Kliničkom centru, gde je transplantirana i njena jetra Foto: Privatna arhiva
Jedan Kristinin bubreg presađen je pacijentu u dečjoj bolnici u Tiršovoj, a drugi u Kliničkom centru, gde je transplantirana i njena jetra

Tinejdžerka je teško povređena u saobraćajnom udesu koji se dogodio 29. avgusta u Dositejevoj ulici, iz smera Kraljeva ka Kragujevcu. Nesreća se desila tri dana pre nego što je Kristina trebalo da krene u drugi razred srednje Ekonomske škole u Kraljevu.

U tom udesu povrđene su četiri njene drugarice koje su se sa njom vozile u "opel astri", kao i vozač drugog automobila. Prema poslednjim informacijama iz bolnica, stanje dvoje najteže povređenih sada je stabilno.

Za sada nije poznato gde su Kristina M. i drugarice bile kobne večeri i zašto su se nagurale u "opel astru". Istraga će utvrditi i da li je devojka zadobila smrtonosne povrede u nekoj vrsti ulične trke ili su dvojica vozača nezavisno jedan od drugog vozila paralelno i to munjevitom brzinom. Prema saznanjima "Blica", nikakva trka navodno nije bila zvanično ugovorena.

- Nemamo takva saznanja. Čak se vozači i ne poznaju. Verovano je spontano došlo do jurnjave. I na kraju pravca tog puta, vozila su imala kontakt pri velikoj brzini - kaže za "Blic" izvor iz policije.

Pročitajte još

Ono što je za sada poznato jeste da se "opel" kraljevačkih tablica, kojim je upravljao 20-godišnji Nikola G. uporedo kretao sa "pežoom" niške registracije, za čijim volanom je bio Marko D. (23). U "opel astri" su pored vozača Nikole G. bile i maloletnice Kristina M., Aleksandra Č. (15), Katarina R. (16), Anastasija O. (17) i 18-godišnja Ena C. Automobili su se sudarili, a koliko je udarac bio silovit potvrđuje to što su se i "opel" i "pežo" prevrnuli, a da su Kristina i još jedna njena drugarica proletele kroz staklo automobila.  

- Radili smo noćnu smenu, kada se začuo jak prasak. Izleteli smo na ulicu i videli dva auta u udesu, povređene, krv... Neverovatno brzo su vozili - rekao je jedan radnik sa obližnje pumpe.

Nakon sudara svi povređeni su prevezeni u Opštu bolnicu "Studenica" u Kraljevu, da bi kasnije dve najteže povređene devojke, među kojima je i Kristina M., bile prebačene u Kragujevac. Nažalost, Kristina je uprkos naporima lekara preminula. Njeni roditelji odlučili su da doniraju njene organe, a zahvaljujući njihovoj humanoj odluci, organe ove učenice dobilo je troje pacijenata. Jedan bubreg je presađen malom pacijentu u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, a drugi bolesniku u Kliničkom centru Srbije. U KC Srbije obavljena je i transplantacija jetre, čime je spasen život još jednom pacijentu. Roditelji su hteli da doniraju i Kristinino srce, ali ono nije bilo podobno za transplantaciju.

Vozili čak 150 km/h

Posle ove saobraćajne nesreće pojedini mediji preneli su izjave očevidaca koji su naveli da se skala koja pokazuje brzinu u "pežou" zaustavila na 140 km/h, dok je na "opel astri" ostala na 150 km/h. Posle sudara urađen je i alko-test obojici vozača i utvrđeno je da je Nikola G., koji je prevozio pet devojaka u automobilu, imao 0,2 promila alkohola u krvi. Drugi vozač, Marko D., bio je potpuno trezan.

Ilegalne ulične trke u Srbiji

Pre devet meseci, Milan Nikolić (25) i njegova devojka Nataša Belčević (21) poginuli su u džipu kojim su se u tri sata, na uglu Mirijevskog bulevara i Višnjičke ulice, u Beogradu, zakucali u autobus gradskog prevoza. Povređeni su vozač autobusa i putnica, a očevici su naveli da su pre same nesreće videli dva automobila kako se trkaju u punoj brzini iz pravca grada ka Višnjici.

Krajem prošle godine, Ostoja Gagić (29) poginuo je u Povrtarskoj ulici u Futogu dok se na motoru trkao sa dvojicom drugova koji su bili u automobilu.