Михајловић и Кремлик о сарадњи у инфраструктурним пројектима

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и чешки министар транспорта Владимир Кремлик разговарали су данас о могућностима сарадње две државе у области инфраструктурних пројеката.
mihajlovich_kremlik_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Михајловићева је истакла да Влада Србије улаже много у развој инфраструктуре, да се завршавају велики пројекти попут Коридора 10, али и започиње изградња шест нових ауто-путева, у оквиру новог инвестиционог циклуса, те чешком колеги представила мапу текућих и нових инфраструктурних пројеката.

"Србија је мала земља, али веома смо посвећени регионалном повезивању и сарадњи. Градимо брзу пругу од Београда до Будимпеште, настављамо реконструкцију и рехабилитацију железничке мреже, а покрећемо и нове пројекте у друмском саобраћају", рекла је министарка.

Михајловићева је додала да две државе могу да науче много једна од друге и да је размена искустава у реализацији великих пројеката, посебно у железничком саобраћају, важна за даљи развој.

"Посвећено радимо и на европским интеграцијама наше земље и ту нам искуство Чешке може помоћи, посебно имајући у виду да је ваша земља чланица Вишеградске групе, са којом као држава желимо још више да сарађујемо", изјавила је министарка.

Кремлик је рекао да Чешка жели да допринесе повезивању централне Европе и западног Балкана.

"Саобраћајно повезивање је важно и за нас и свесни смо значаја повезивања и у вашем региону. Реализујемо доста пројеката, али желимо да будемо бржи и ефикаснији. Ваше искуство у издавању грађевинских дозвола нам је веома корисно, имајући у виду да желимо да поједноставимо процедуре", рекао је чешки министар.

Састанку су присуствовали и представници чешких компанија које се баве пројектовањем и реализацијом инфраструктурних пројеката.

Потпредседница Владе поклонила је чешком колеги азбуку у златовезу, рад жена са села, које у оквиру иницијативе "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима" производе традиционалне српске рукотворине.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести