Misterija

Neko je upravo napravio Bitcoin transfer u vrednosti od milijardu dolara i niko ne zna zašto

Ovo je jedna od najvećih transakcija ikada.
Bitkoinsi u senkama
Thomas Trutschel / Saradnik

Prošle nedelje, nepoznata osoba ili grupa izvršili su transfer u vrednosti od 94,505 bitkoina, u vrednosti od preko milijardu dolara, i to u jednoj transakciji. Sada, oni koji su posmatrali šta se dešava lupaju glavom da skontaju ko je odgovoran za ovaj transfer koji svima bode oči.

Whale Alert, nalog na Tviteru koji uživo prati velike transakcije kriptovaluta, prvi je primetio ovaj transfer i tvitovao upozorenje nekoliko minuta nakon što se transfer desio, u četvrtak kasno uveče po evropskom standardnom vremenu.

Reklame

Ova transakcija je izgleda jedna od prvih koje je imala adresa primaoca, a nakon nje usledilo je desetak manjih transakcija između 0,07$ i 6,644$. Zasad, svi mogu samo da pogađaju i pretpostavljaju ko bi mogao biti iza ove transakcije, s obzirom na to da adrese uključene u transakciju nisu poznate među zajednicom koja koristi kriptovalute (sve Bitcoin adrese su pseudonimi, ali mogu biti prepoznati ukoliko su iskorišćeni nekoliko puta, ili ukoliko se vlasnik sam javno identifikuje.)

Postoji otprilike stotinu Bitcoin adresa koje na računu imaju više od deset hiljada bitkoinsa, što je 14.95 procenata svih izrudarenih koinsa, kako navodi BitInfoCharts. Mnogi od onih koji poseduju najviše bitkoinsa su zapravo Bitcoin menjačnice. Pored kompanija i institucija, postoje i takozvani “kitovi” koji su kod sebe prikupili velike količine bitkoinsa, bilo putem rudarenja ili kroz pametne investicije.

Ipak, ideja da je i biznis uključen u ovo dovela je do teorije da Bakkt, jedan Bitcoin provajder šestog septembra otvorio je “skladište“ kako bi skladištio fondove za mušterije, odgovoran za ovu transakciju.

TokenAnalyst, firma za analizu podataka, objavila je na tviteru da jedna trećina svih bitkoinsa može biti praćena do singapurskog menjača kriptovaluta, pod nazivom Huobi. “Naš tim je krenuo u istraživanje validnosti ove tvrdnje,“ rekao je portparol za Huobi, a prenosi Coindesk.

29. jula, Leri Sermek, direktor odseka za istraživanje pri odseku za istraživanja vesti o kriptovalutama kompanije The Block, primetio je kita u kretanju u iznosu od 142,323 BTC (u vrednosti od približno $1.3 milijarde u to vreme). Sermek je ukazao na to da pretpostavlja da je za ovo možda odgovoran novčanik kriptovaluta kompanije Xapo.

Još jedna stvar koja bode oči kod ovog trasfera je činjenica da je naknada za njega iznosila 0.06 BTC, što je približno 600 američkih dolara. Naknade su veane za Bitcoin transakcije kako bi se stimulisali rudari kako bi ih uključili u sledeći blok podataka koji se dodaje Bitcoin blokčejnu. I dok neki posmatrači ove naknade posmatraju kao preplaćivanje, drugi su primetili da bi pravljenje transfera u vrednosti od milijardu dolara ovim putem i ovom brzinom moglo biti stimulišuće samo za pošaljioca.

Vreme će pokazati da li je za ovaj transfer zapravo odgovoran Bakkt, neki drugi menjač ili novčanik, ili neki potpuno drugi kit.

Ovaj članak prvobitno je objavljen na VICE US.