Internacionalni sajam automobila u Frankfurtu: Struja jača od benzina (FOTO)

Z. Vicelarević - Vesti
0
Z. Vicelarević

Internacionalni sajam automobila u Frankfurtu (IAA), koji je juče otvoren za širu publiku, teško da će još dugo nositi epitet najvećeg sajma automobila. Naime, 34. sajam je manji za oko 30 izlagača, među kojima su Volvo, Nisan, Ferari, Tojota, a nedostaju i francuski Pežo, Citroen i još neki.

I pored toga na sajmu koji se održava od 1951. godine svoje najnovije modele predstavili su Mercedes, BMW, Lamborgini, Audi, Folksvagen, Hjundai, Opel, Ford, Honda, Škoda i tako redom.

Dominacija automobila na električni pogon i hibrida kod svih izlagača više je nego primetna. Gotovo da nema izlagača, a da iz auta ne vire kablovi, kako bi se što više naglasili automobili na električni pogon. Čak su i Porše i BMW na udarnim mestima izložili elektro-inovacije na četiri točka.

Trend su i ovoga puta SUV ili takozvana terenska vozila, zastupljenija više nego klasični automobili, pa i ne čudi što su za vikend najavljeni protesti brojnih društava za zaštitu prirode. Posetioci sa ne tako dubokim džepom zadržali su se kod Opela, Forda i Škode, dok se stiče utisak da su ostali izlagači ciljali publiku sa dubokim džepovima.

Mercedes ima kao i svake godine najveći prostor i cela hala 2 je u znaku proizvođača iz Štutgarta. Izloženi su gotovo svi modeli, ali je i primetno da su zadržali u većoj meri motore na benzinski pogon, ali su prisutni i modeli na elektro-pogon, kao i mercedesovi džipovi. Ispred same hale 2 je izložen i Mercedes – Maybach S 650 Pullman, luksuzan automobil čija vrednost prelazi sumu od 800.000 evra, koji ipak nije najskuplji na sajmu.

Maybach S 650 Pullman

Na drugom kraju sajma bavarski BMW, po tradiciji, zadržao je isti prostor kao i pre dve godine. BMW je takođe zadržao proizvodnju svih modela, a ubačen je i BMW 4. Ni BMW ne zaostaje sa SUV i elektro-automobilima.

BMW 4

Audi je ove godine, umesto svoje hale u centru sajma, zakupio prostor u hali 3, gde su zajedno sa Folksvagenom, Škodom i Seatom. Pored palete koja je prethodnih godina u trendu, Audi je ove godine dosta uštedeo na osoblju. Umesto dosadašnjih hostesa, devojaka koje su automobile činile još lepšim, sada su tu mladi saradnici koji su zaposleni u ovoj auto-kući.

U istoj hali su i Porše i Lamborgini, ali je njih kriza očigledno zaobišla. Porše je u prvi plan stavio Tajkan koji je, naravno, hibridni auto. Tu su i poznati 911, Panamera i Kajen, ali više nekako u senci Tajkana.

Da nije sve tako crno govori i činjenica da na sajmu ima i novih imena u svetu automobilizma. Između ostalih tu su Kupra (Cupra) i kineski Vej (Wey). Kupra se izdvojila od Seata i želi da se na tržište probije kao firma koja će proizvoditi sportske automobile na elektro-pogon sa mnogo jačim motorima nego što Seat trenutno pravi.

Kupra proizvodi sportske automobile

Vej je nova firma nazvana po osnivaču kineske auto-kompanije Great wall (Kineski zid) iz sedamdesetih godina. Firma postoji od 2017. i prevashodno proizvodi SUV i pikap vozila. Radi se o hibridnim vozilima punim najmodernije tehnologije sa brojnim kamerama i senzorima, a cena im se kreće od 20.000 dolara pa naviše, ukoliko se kupe u Kini.

Wey VV5

U svakom slučaju treba posetiti Sajam automobila u Frankfurtu, bez obzira na to što je nešto manje izlagača nego ranije. Ipak su to automobili koje ćemo već ove godine videti na putevima širom Evrope.

Lamborgini od dva miliona evra

Najskuplji auto na sajmu je Lamborghini Sian FKP 37 koji košta 2,1 milion evra, plus porez na promet (PDV). Sian je hibridni auto čija prednja hauba pokriva motor od 6.500 kubika, sa 12 cilindra i 785 konjskih snaga, a u zadnjem delu je elektro-motor.

Lamborgini Sian

Sa tom kombinacijom se dobija snaga od 819 konjskih snaga (602KW) i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 2,8 sekundi. Ime Sian znači munja i dolazi iz italijanskog dijalekta koji se govori u Bolonji. U planu je da se proizvede 63 komada i pravo na kupovinu imaju samo vozači koji već poseduju neki od pređašnjih modela Lamborginija. Saznali smo da su već svi prodati pre nego što su proizvedeni.

Ivana ulepšala Opel

Među brojnih hostesama, devojkama koje automobile čine još lepšim, jedna jedina na celom sajmu iz Srbije je Ivana Radić (20), poreklom iz Kraljeva.

– Automobili su tema koja me u poslednje vreme veoma interesuje, pa sam imala želju da učestvujem na ovako velikom sajmu kao što je IAA u Frankfurtu. Prijavila sam se u Opel za mesto hostese i na moju veliku radost dobila sam mogućnost da budem na njihovom štandu. Ovde je zaista interesantno. Jedno veliko iskustvo za mene i nadam se da će tako biti do kraja sajma – kaže nam Ivana.

Jedina iz Srbije: Ivana Radić