politika

Grčka i Turska se igraju opasnih ratnih igara u Jonskom moru

“Imam utisak da svi turski zvaničnici konstantno pričaju o ratu.”

Vreo letnji dan. U vojnoj bazi 111 u Grčkoj se ovog avgusta oglasila sirena za uzbunu, dok su dva pilota aviona F-16 gledala sapunicu na TV, u klimatizovanoj sobici.

Nekoliko minuta kasnije, njih dvojica su sa kacigama na glavi leteli pravo u nebo sa svoja dva borbena aviona u misiji presretanja turskih mlaznjaka. Grčke oružane snage zadužene su za presretanje i odbijanje vazdušnih i mornaričkih upada od strane sve jače i agresivnije Turske, u srcu disfunkcionalne veze NATO-ove bezbednosne arhitekture na Istočnom Mediteranu. Svakog dana, borbeni avioni ove dve regionalne sile testiraju spremnost i snagu, ali i strpljenje protivnika, jer samo jedan pritisak dugmeta razdvaja ovaj opasni ples od rata. Ponekad se to pretvori u tragediju: Prošlog decembra, jedan grčki pilot poginuo je u vazduhoplovnoj nesreći tokom presretanja turskih aviona.

Reklame

Skoro 30 godina smo prinuđeni samo da se bavimo svojim komšijama", objašnjava komandant baze Pukovnik Dimitris Janopulos, razgovarajući sa nama na pisti, u svojoj pilotskoj uniformi.

Tenzije između Grče i Turske nisu ništa novo, ali je pronalazak novih izvorišta gasa i nafte u istočnom mediteranu, promenio balans moći u regionu, a Tursko udaljavanje od NATO-a je upalio crvene lampice i u Atini i Vašingtonu.

“Imam utisak da svi turski zvaničnici konstantno pričaju o ratu“, kaže za VICE news novi ministar odbrane Grčke Nikos Panajotopulos. "Rat u Siriji, pominjanje rata na Bliskom istoku i Jonskom moru? Ako to nije agresivno ponašanje, ja ne znam šta je?", dodao je on.

Turkey Greece tensions

U poslednjih nekoliko godina, Grčka, kipar i Izrael su održali nekoliko zajedničkih vojnih vežbi, pre svega mornarice i vazduhoplovstva. Istovremeno, ove tri zemlje rade na ideji izgradnje gasovoda od novih nazališta do tržišta Evrope. Ideja je čvršće povezivanje tri zemlje, a smanjivanje zavisnosti Evrope od ruskih energetskih izvora, ali je to nemoguće razdvojiti od politike konstantne nestabilnosti u regionu u kojoj dominira Turska na čelu sa predsednikom Erdoganom.

Poslednje tenzije izazvali su turski vojni brodovi koji su upali u kiparske vode. Grčka je sporazumom zadužena za zaštitu teritorije Kipra, tako da su poslednji turski potezi izazvali priličnu nervozu u Atini.

“Mi želimo mir u regionu. Ne treba nikakav konflikt, ali istovremeno, da bismo zadržali status kvo, moramo da zadržimo i čvrst stav prema ovakvom ponašanju Turske", rekao je pukovnik Panajotopulos za VICE news.

Reklame

Ali Erdogan svojom politikom ne olakšava situaciju. Nedavno je Turska nabavila napredne ruske S-400 sisteme, a najavio je i kupovinu ruskih borbenih aviona SU-57. On konstantno preti zauzimanjem severa Sirije, u kojem su stacionirane američke trupe koje su se borile zajedno sa Sirijskom vojskom. U tom kontekstu, pojačavanje odbrambenih veza između SAD i Grčke, koje se manifestuju kroz donacije opreme, treninge i strateško zajedničko korišćenje baze na Kritu, bi moglo da se razume kao američka rezervna opcija, za slučaj da se odnosi sa Turskom bespovratno pokvare. Svakako, Grčka, zemlja na raskrsnici Evrope, severne Afrike i Azije je posle mnogo godina postala ponovo zanimljiva Americi. Ambasador SAD u Atini Džefri Piat užurbano radi na uspostavljanju tešnjih vojnih odnosa sa Grčkom.

"Istočni Mediteran se dugi niz godina uzimao zdravo za gotovo “, rekao nam je Džefri Piat, američki ambasador u Atini. "Ali danas je ovo region koji je ponovo u igri. Rusija je igrala istaknutiju ulogu u događajima u Siriji, Kina se utvrdila, Iran je vrlo prisutan. Sve su to rivali koji osporavaju poredak koji su Sjedinjene Države pokušale da podrže u Evropi i širom sveta".

Greece Turkey tensions

Hellenic Navy frigate Nikiforo - Aris Roussinos/ VICE News

Uprkos rastućim tenzijama, Piat je naglasio da novi duh pojačane saradnje ne treba posmatrati kao direktni izazov za Erdogana. "Mislim da je greška gledati na novi okvir saradnje na istočnom mediteranu kao anti-turski", dodao je ambasador Piat. „Mislim da je zaista važan aspekt grčke države saradnja sa SAD. Prvo, Grčka i Sjedinjene države dele veliki interes da učine sve što je moguće da Turska ostane usidrena na Zapadu, usidrena u zapadnim institucijama."

Pohvališvi posvećenost grčke vlade da minimizira rizik od bilo kakvog konflikta koji bi mogao da izmakne kontroli, Piat je pozvao Tursku da vrati region u mirnije dane: „Sjedinjene Države se nadaju da će se Turska vratiti kao stabilizator prilika u širem okruženju." Istovremeno, grčki zvaničnici su manje optimistični. Upitan da li bi novi odbrambeni savez i saradnja, mogli biti izričito orijentisani protiv turskih pretnji, ministar odbrane Panajotopulos je rekao za VICE news: „Teoretski bi ova saradnja mogla da preraste u odbrambeni savez,“ naglasivši da bi se Grčka mnogo više volela da vidi Tursku kao sastavni deo NATO-a u regionu.

“Ali moramo biti spremni za sve situacije. To podrazumeva spremnost naših oružanih snaga na sve i dalje razvijanje saradnje sa strateškim partnerima u regionu, kao što su Izrael, Kipar i Egipat, ali velikih alijansi sa EU i SAD, koje nam pružaju najveći mogući bezbednosni kišobran".

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE US.