Obnova zgrade Rada teška 200 miliona

V. C. S.

13. 09. 2019. u 20:02

U jeku rekonstrukcija zgrade u Beogradu, namenjene državnom pravobranilaštvu. Kupovinom ovog objekta Vlada počela da rešava manjak prostora

Обнова зграде Рада тешка 200 милиона

Foto: K. Mihajlović

RADOVI na nekadašnjoj zgradi "Rada", u centru Beograda, u koju će se useliti Državno pravobranilaštvo (DP), u punom su jeku. Kako nam je potvrđeno u DP, trebalo bi da budu okončani do kraja godine, nakon čega je potrebno još dva meseca da se zgrada opremi i zaposleni usele.

Ovo je prva zgrada koju je u poslednjih nekoliko godina kupila država, odnosno Republička direkcija za imovinu, u centru glavnog grada. Prostor od 3.600 kvadratnih metara u Kosovskoj ulici 31, plaćen je upola početne cene, odnosno 341 milion dinara. Pre toga je 14 puta bio na prodaji.

Ovom kupovinom Vlada je, kako je tada rekao direktor Direkcije Jovan Vorkapić, počela da rešava problem kancelarijskog prostora za državne organe, organizacije, agencije i ostale koji su na budžetu.

- U ovom trenutku izvode se radovi na rušenju i demontaži unutar objekta, kao i radovi na atrijumskom delu fasade - kažu u Pravobranilaštvu. - Projektnom dokumentacijom predviđena je reorganizacija unutrašnjosti objekta i kompletna zamena postojećih instalacija i opreme.

Ugovorena vrednost iznosi 198.500.196,70 dinara, dok je rok za završetak sam kraj ove godine. Objekat, kažu u DP, ostaje u postojećem volumenu:

- Fasada će biti renovirana i zadržaće postojeći arhitektonski izraz, uz primenu zakonom propisanih mera energetske efikasnosti. Radovi se izvode u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U novoj zgradi radiće 130 zaposlenih. Sadašnje sedište Državnog pravobranilaštva nalazi se u Nemanjinoj 22-26, gde se nalazi i veći broj ministarstava. Zaposleni su raspoređeni po raštrkanim kancelarijama na različitim spratovima, dok je pisarnica u prizemlju. U pojedinim kancelarijama, kažu, sedi i po osam-devet savetnika, što se smatra teškim uslovima za obavljanje složenih poslova iz nadležnosti ovog organa.


- Dodatni problem je međusobna udaljenost između kancelarija, što predstavlja dodatno opterećenje za zaposlene u pisarnici - kažu.

Deo Državnog pravobranilaštva je i odeljenje koje zastupa Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Ono je sada smešteno u Palati "Srbija", a takođe će biti preseljeno u Kosovsku.

VODE 400.000 PREDMETA

U DRŽAVNOM pravobranilaštvu Srbije (odeljenje u Beogradu) trenutno se vodi 395.235 parničnih, izvršnih, stečajnih, ostavinskih, upravnih, predmeta restitucije i drugih. Pred Sudom u Strazburu nalazi se 78 predmeta u radu za 238 lica, a u izvršenjima 66.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije