Profesorima prosečno 10 odsto više

B.RADOSAVOVIĆ

14. 09. 2019. u 06:58

Sindikat prosvete Crne Gore traži povećanje ličnog dohotka zaposlenima u ovom sektoru. Zvonko Pavićević: Spremni smo da problem radikalizujemo ako se ne dogovorimo

Професорима просечно 10 одсто више

Foto V. Danilov

U SINDIKATU prosvete zadovoljni početkom pregovora o povećanju zarada prosvetnim radnicima. Zvonko Pavićević očekuje da će uvećanje, prosečno deset odsto, biti ukalkulisano u budžet za narednu godinu. Ako, eventualno izostane dogovor, ne isključuju, kaže Pavićević i radikalnije korake.

Počeli su pregovore predstavnici vlade i sindikata o povećanju zarada zaposlenima u prosveti. To je za "Novosti" potvrdio Zvonko Pavićević, predsednik sindikata.


PROČITAJTE JOŠ: DF: Vratiti trobojku

- Koliko će trajati to ćemo tek da vidimo, ali je važno da smo počeli razgovore o našim zahtevima i da je resorno ministarstvo prihvatilo pregovore - naglasio je Pavićević.

U međuvremenu, ukazuje, pripremili su izmene i dopune granskog kolektivnog ugovora, što je dogovoreno još u maju. Akcenat prilikom izrade bio je na koeficijentima i taj akt dostavili su predstavnicima Vlade.

- Predložili smo povećanje koeficijenata prosečno deset odsto. Sve smo pripremili, predali Ministarstvu i u četvrtak u prvoj rundi pregovora razmatrali pojedinačno sve predloge - naveo je Pavićević.

Sledi, kaže, da njihov predlog koeficijenata razmotre u ministarstvima finansija i prosvete. Za njih je, ključno, poručuje da sve bude ukalkulisano u budžet za narednu godinu. Pavićević se nada uspehu pregovora.

Zvonko Pavićević


- Mislim da bi bilo neozbiljno od Vlade ili ministarstva da započnu pregovore, a da onda od toga ništa ne bude. Mi smo ovaj put spremni da problem radikalizujemo ako ne dođe do dogovora i ne povećaju se zarade u prosveti - naglasio je Pavićević.

PROSEK MANjI OD PROSEKA

PREDSEDNIK sindikata ponovio je da su prosečne plate u prosveti 485 evra ili 30 manje nego prosečne na nivou države. Kaže i da je problem što većina zaposlenih nema rešeno stambeno pitanje, ali i to što mnoge, kako kaže, kolege rade u udaljenim seoskim školama, pa kako zaključuje, trećinu plate potroše na prevoz do posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

буки

14.09.2019. 15:37

А ја по наслову помислила стварно и одмах, па похитала да прочитам текст. Кад оно, кобајаги и ко зна кад!