majdak
Foto: Nikola Majdak
politika

Raspad Trga Republike u Beogradu - još jedno brukanje gradske uprave

Nekoliko nedelja pošto je predsednik države hvalio kamen i majstore na Trgu se dešava raspad koji ozbiljno kompromituje ceo projekat i one koji su ga sproveli.

Prašina koju su neverovatnih godinu dana dizali majstori i mehanizacija na Trgu Republike se nije propisno ni slegla na novom Trgu i on je ponovo u centru pažnje Beograđana. Gradska Uprava nalazi se u kompromitujućoj situaciji koju je i sama priznala ove nedelje kada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić zajedno sa predstavnicima austrijske kompanije Štrabag posetio Trg, i u značajno lošijem raspoloženju nego prethodnih milion poseta (otprilike), saopštio pred kamerama da kocke na kolovozu moraju hitno da se zamene. Vesić je poručio izvođačima da je nedopustivo da kada su projektovali i radili kolovoz oko Trga nisu razmišljali o svim kategorijama korisnika, već samo o automobilima.

Reklame

"Mi smo vlast koja sluša građane i sad ćete lepo o svom trošku da popravite sve što ste pogrešno uradili i da kocke prilagodite tako da kolovoz mogu da koriste biciklisti i motociklisti", rekao je tada Vesić. Samo pet dana pre ove izjave zamenika gradonačelnika objavljena je inače i odluka Direkcije za građevinsko zemljište na portalu Uprave za javne nabavke. po kojoj će se zbog dodatnih, nepredviđenih radova cena izgradnje Trga uvećati se za 33,8 miliona dinara i na kraju će iznositi čitavih 802 miliona dinara. A onda su krenuli "noćni radovi" na popravci kocke koja je kidala gume automobila, bicikala, motora u prethodnim nedeljama na Trgu Republike. Čini se da u subotu pre podne majstora na Trgu ima više nego ikada u prethodnih godinu dana, a javnost je prilično iznenađena izgledom kocke koja se sada "preslaže" na kolovozu.

Postavlja se pitanje da li će ikada neko snositi odgovornost za kvalitet radova u prestonici, koji se plaćaju parama građana Beograda. Ako pucanje ploča i ponovni radovina onom nesrećnom nakrivljenom platou na Slaviji preko kojeg niko ne prolazi ili Knez Mihailove, Sremske, Simine i Zetske ulice nisu bili dovoljni, ova bruka na Trgu Republike nekog morala da košta funkcije. Ko je odobrio ovaj projekat? Ko je izabrao materijale i rešenja? Ko je nadgledao radove? Nije sigurno izvođač radova koji će "sada lepo o svom trošku" popraviti kolovoz. Ne treba zaboraviti ni pitanje ko je odobrio projekat po ovoj ceni i rok od godinu dana, u kojem su Beograđani bili svedoci hiljade sati u kojima je Trgu radilo 5 do 10 majstora, što je višestruko manje od trenutnog broja koji radi na popravci kolovoza. Potvrđuje se još jednom da život nekog Trga ili ulice nije snimak drona iz vazduha koji se koristi u marketinške svrhe, već su to ljudi koji počnu koriste javnu površinu, a oni su oštećeni u slučaju Trga Republike pre svega kada je saobraćaj u pitanju, odnosno nesnosna vožnja autobusom, trolejbusom i kolima, ili nemoguća vožnja nekim dvotočkašem.

Zbog najnovije afere Inicijativa Ne davimo Beograd najavila je okupljanje na Trgu Republike u ponedeljak u 18 časova na kojem će "svečano otvoriti spomenik zameniku gradonačelnika Beograda, Goranu Vesiću".