Vodič za odabir pravog tepiha

Novosti Online

15. 09. 2019. u 22:10

Za svaku prostoriju u domu preporučuje se razičiti tip tepiha, pa treba napomenuti da je tepih najpotrebniji u spavaćoj sobi i u dnevnom boravku

Водич за одабир правог тепиха
ŠTA za vas znači dobar tepih?

Je li on samo ukras za pod?

Naravno da tepisi ne služe samo kao dekoracija u domu, već imaju zaštitnu ulogu. Čuvaju pod od oštećenja, unose toplinu u prostor, a pružaju i toplotnu izolaciju. Takođe, u prostoru vizuelno povezuju elemente.

Na tržištu se danas mogu pronaći tepisi koji su za svačiji ukus, a uklapaju se u bilo koji stil u enterijeru. Za svaku prostoriju u domu preporučuje se razičiti tip tepiha, pa treba napomenuti da je tepih najpotrebniji u spavaćoj sobi i u dnevnom boravku.


KAKO SE ODLUČITI ZA VELIČINU TEPIHA?

Pri kupovini tepiha trebalo bi da se u obzir uzme veličina prostorije u kojoj će tepih biti. Svaki salon tepiha u ponudi ima različite modele, veličine i oblike, ali treba znati sledeće. Ako je prostor veliki, mali tepih će izgledati mizerno. U malom prostoru veliki tepih će prostor zagušiti, stoga bi trebalo tepih u dnevnoj sobi da bude ispod stočića, a pritom da se prostire između kreveta, sofe i fotelje. Sve zavisi koliko je nameštaja u dnevnom boravku. Jedino što je važno jeste da tepih mora da dopire do mesta gde će biti stopala prilikom sedenja. Manji tepih se preporučuje za udaljenije delove prostorije kao što je deo gde su, na primer, vitrine, neka polica ili naslonjača.


KOJU BOJU I OBLIK TEPIHA IZABRATI?

Prilikom odabira tepiha posebnu pažnju obratite na boje u enterijeru. Trebalo bi da razmotrite boju nameštaja i zidova, pa tek onda da birate koju boju tepiha želite. Naravno, vaše je da li žellite da se boje vizuelno lepo uklope u enterijeru ili hoćete da odudaraju. Svaki salon tepiha ima u ponudi različite boje i nijanse, a u poslednje vreme sve su popularniji zebrasti dezeni koji su posebno bili interesantni početkom prošlog veka. Moda se stalno vraća, pa ovakvi dezeni danas odlično izgledaju u moderno opremljenim stanovima.

Nikada iz mode neće izaći ni orijentalni tepisi, a jednobojni modeli i čupavci uvek su među traženijom robom. Ako želite da unesete malo razigranosti i veselu atmosferu u čitav prostor, onda pogledajte da li vaš salon tepiha ima šarene pletene tepihe na stanju. Oni se savršeno uklapaju u svaki enterijer.


A KAKO DA ODABERETE PRAVI OBLIK TEPIHA?

U svakom salonu tepiha će vas pitati najpre kakav tepih i oblik tepiha želite. E tu nastaje nekada nedoumica, jer treba odgovarajući oblik izabrati. Recimo, ako u prostoriji imate mali okrugli sto, ottoman ili tabure, onda će se lepo uklopiti i okrugli tepih. Uz klasični nameštaj bolje se uklapaju četvrtasti tepisi, a ako u spavaćoj sobi imate veliki krevet, onda možete imati dva manja tepiha sa jedne i druge strane kreveta ili jedan koji se nalazi ispod kreveta.


KAKO TEPIH ODRŽAVATI?

Kada su tepisi novi, onda se o njima posebno vodi briga. Redovno se usisavaju, čiste, a onda vremenom počinju da se prljaju. E u tim situacijama čišćenje tepiha ručno ne može mnogo pomoći pogotovu ako imate kućnog ljubimca. Zato je spas tepih servis. Profesionlaci uz pomoć specijalnih mašina iz tepiha izvače bakterije, grinje i svu nataloženu prljavštinu, tako da ne morate da brinete da li je sredstvo za čišćenje jako ili je četka gruba, pa će da ošteti tkaninu. Tepih servis brine o tome umesto vas. Stručnjaci savetuju da tepihe perete makar jendom godišnje, a ako imate kućne ljubimce, onda se čišćenje tepiha preporučuje makar dva puta u godinu dana.

Kada ste vi poslednji put odneli tepihe na pranje u tepih servis?

(PR)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije