Nezavisne institucije kod nas više ne postoje 1Foto: CRTA

Ne želimo da dopustimo takve zločine protiv prirode i protiv javnog interesa, kao što je na primer, nelegalni objekat na vrhu jedne planine – rekli su između ostalog učesnici tribine organizacije RERI u okviru manifestacije Festival demokratije koju je organizovala organiza cija CRTA.

RERI je skraćenica od Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, a u ovoj organizaciji, navode da im je cilj da istražuju projekte čije sprovođenje može negativno uticati na prirodnu sredinu i upotrebu javnih izvora. Posebnu pažnju posvećuju izdavanju građevinskih dozvola zbog sumnji i primedbi da su praćene nezakonitim radnjama.

Jovan Rajić, advokat i predsednik Upravnog odbora RERI, ocenio je da po njegovom mišljenju, nezavisne institucije više u Srbiji ne postoje. O tome govori sijaset presuda koje smo dobili, izuzetak je sudija (Miodrag) Majić, tužilac (Goran) Ilić, ali oni su izuzeci. Kao primer investitora koji je mimo svakog planskog dokumenta dobio dozvolu da gradi malu hidroelektranu, Rajić je naveo primer Bele crkve.

„Tu je jedna divna mala reka, koja izvire u Rumuniji, meštani je zovu srpski Amazon“, dodao je Rajić, navodeći da se ovde nije desilo samo „neprotivljenje“ lokalnih vlasti. Naprotiv, lokalne vlasti su to aktivno odobrile, naveo je Rajić, opisujući i primer gradnje druge male hidroelektrane gde nije postojala nikakva građevinska dozvola.

„Inspektorima je kada su izašli na teren rečeno, da investitor trenutno nema građevinsku dozvolu, dali da će je sigurno pribaviti, što svedoči o sinergiji sa lokalnim vlastima“, zaključio je Rajić.

Katarina Maksimov, arhitekta konzervator, ukazala je da su se nekada stručnjaci urbanici i stručnjaci konzervatori danima raspravljali na sastancima, kako treba graditi na nekom mestu.

„Konzervatori su se trudili da ‘stare’ urbane strukture zadrže. Tako su nastajali planovi koji su imali opšte važenje. Sada smo međutim došli u situaciju da planski dokumenti nemaju opšte važenje, svaki investitor, na primer, ima pravo da traži da pravi promenu plana, da umesto parka izgradi nešto drugo“, navela je Maksimov. Objasnila je i da se sada sve što se dešava i usvaja objašnjava „interesom grada“, odnosno gradske kase, te da stručnjaci više i nemaju zakonska prava da utiču na to šta će se i kako graditi.

Tribinu, održanu u subotu, u Kafeu 16 u Beogradu, vodio je Mirko Popović, programski direktor RERI-ja, a učestvovala je i Milica Radanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ona je ukazala na veliku nebrigu za retke prirodne vrste u Srbiji koja oslikava nebrigu prema prirodi uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari