Predstavljen prvi roman novinara Danasa Gojka Vlaovića "Braća po zvuku" 1Foto: FB/Braća po zvuku

Imajući u vidu da se i mi u Srbiji, kao što je slučaj svugde u svetu, suočavamo sa negativnim pojavama poput rasizma, ksenofobije i nacional-šovinizma, odlučio sam da kroz knjigu koju sam napisao pošaljem jasnu poruku protiv tih retrogradnih stavova na taj način što su glavni junaci romana dva dečaka različitih nacija.

Jedan od njih je Srbin a drugi je Kinez – poručio je Gojko Vlaović, novinar Danasa, na promociji svog romana prvenca „Braća po zvuku“, održanoj sinoć u klubu i galeriji Polet.

Prema rečima autora, cilj romana je da pošalje poruku omladini da bez obzira koje su nacije i boje kože, postoji niz identičnih stvari koje ih spaja ju, a jedna od njih je i muzika. – Pank muzika šalje jasnu poruku da omladinu ništa ne može podeliti ako je ujedinjena i zato je taj muzički pravac veoma važan i sastavni deo ove knjige. Nikada do sada kod nas nije napisano ovako nešto. Pank se spominjao kroz razne autobiografije, ali niko nije napisao roman sa tom tematikom – naglasio je Vlaović.

On je objasnio da knjiga „Braća po zvuku“ pokušava da reafirmiše realistički i socijalni pristup književnosti, koji je u dugom vremenskom periodu na našim prostorima u zapećku, a s obzirom na kretanja u društvu i više je nego potreban.

– Na kraju sam želeo da pokušam da propagiram i pank kao muzički pravac koji je definitivno progresivan, ali svejedno od svog osnivanja na marginama interesovanja mejnstrim javnosti. Ako ova knjiga tu situaciju popravi samo za koji milimetar biću veoma zadovoljan – rekao je Vlaović.

On je dodao da ne bi imao ništa protiv toga da ponovo napiše knjigu namenjenu omladini, jer omladina danas živi u društvu koje je veoma nepravedno i koje pred njih postavlja velike izazove kako da se ponašaju u životu i na koju stranu da se opredele.

Predstavljen prvi roman novinara Danasa Gojka Vlaovića "Braća po zvuku" 2
Detalj sa promocije Foto: FB/Braća po zvuku

Na kraju, autor se zahvalio Presing idavaštvu iz Mladenovca koje je omogućilo da njegova knjiga ugleda svetlost dana.

Radnja romana „Braća po zvuku“ prati doživljaje dvojice dečaka različitih nacija koje spaja ljubav prema pank muzici. Oni se sticajem okolnosti upoznaju u Beogradu i iz nastojanja da odole izazovima pred kojima su se našli, kao i da ostvare svoje dečačke snove, među njima se rađa iskreno prijateljstvo.

Roman „Braća po zvuku“ mladom naraštaju želi da prezentuje istinske vrednosti poput drugarstva, iskrenosti, solidarnosti, jednakosti, pravde i poštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari